Connect with us

BiH

Prašuma Janj na putu za ulazak na UNESCO-ovu listu

Avatar

Published

onCentar za svjetsku baštinu Uneska uvrstio je rezervat prašume Janj na teritoriji opštine Šipovo na tentativnu listu BiH, što je prvi korak u procesu nominacije prirodnog dobra za Listu svjetske prirodne baštine.
Tentativna lista predstavlja popis onih područja na teritoriji zemalja članica za koje se smatra da su relevantna za upis na Listu svjetske baštine, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.
Ministarstvo će pripremiti nominacioni dokument za uvrštavanje prašume Janj na Listu svjetske prirodne baštine, o čemu konačnu odluku donosi Unesko.
Ukoliko Unesko da potvrdan odgovor, prašuma Janj će dobiti laskavu titulu svjetskog prirodnog dobra čime se otvaraju mogućnosti za promociju turizma i prirodnog bogatstva Srpske, kao i za naučna istraživanja, jer prašuma Janj predstavlja netaknuti prirodni rezervat zbog čega je i pogodna za istraživanja.
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je oko pola godine radilo na pripremi potrebne dokumentacije kako bi se prašuma Janj našla na ovoj listi.
Prašuma Janj je drugo prirodno dobro Republike Srpske koje je stavljeno na tentativnu listu BiH. Prije dvije godine na tu listu stavljena je prašuma Perućica, koja se nalazi u Nacionalnom parku Sutjeska.
 
 
(mondo.ba)
Objava Prašuma Janj na putu za ulazak na UNESCO-ovu listu pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement