Connect with us

BiH

Pravilnik o zaštiti u građevinarstvu u FBiH star skoro 30 godina, a ka…

Avatar

Published

on

blast zaštite na radu u BiH uređena je zakonima na nivou entiteta. U FBiH pravilnik o zaštiti u građevinarstvu star je gotovo 30 godina, a u RS-u je nešto novijeg datuma. Novi zakon usuglasili su poslodavci, sindikalisti i federalna Vlada, ali zbog političkog neslaganja, više od godinu nema dogovora. Koliko je Zakon zastario, govori i podatak da se prema njemu kazne plaćaju u dinarima.

Saradnja

Preduzeće Hering iz Širokog Brijega izvođač je radova na mostu kod Svilaja, između BiH i Hrvatske. Radnici iz BiH prelazili su hrvatsku granicu s pasošima, uz dozvolu boravka samo na gradilištu. Radna inspekcija Hrvatske tako je bh. radnicima provjeravala radne dozvole, dozvole za osposobljenost i liječnička uvjerenja.

– Sva zakonska regulativa prilagođava se teritoriji na kojoj se izvode radovi, to podrazumijeva i Zakon o zaštiti na radu. Nismo imali problema niti barijera na međuentitetskim ni međudržavnim poslovima i gradilištima jer uredno poštujemo procedure, navode iz ove kompanije.

Nije predviđen inspekcijski nadzor radnika iz drugog entiteta, osim u slučaju kad firma ima registrovanu poslovnu jedinicu na teritoriji FBiH. Većina izvođača radova na gradilištima ima dokumentaciju kao dokaz o radnom angažovanju.

– U svakoj takvoj kontroli, ukoliko poslodavac koji angažuje te radnike, odnosno podizvođače, nema na licu mjesta dokumentaciju o njihovom angažovanju, njihove recimo ugovore o radu sa poslodavcem čiji su matični radnici, inspektor tada nalaže da mu se u određenom roku, od tri do pet dana, dostavi tražena dokumentacija kako bi se mogla izvršiti kontrola, kaže Dušanka Makivić, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću u Inspektoratu RS-a.

Za poslodavce, primjerice Hering d.d. Široki Brijeg, međuentitetske razlike najočitije su u Zakonu o zaštiti na radu – u Federaciji važi prijeratni, a u RS-u poslijeratni zakon. Tako su kazne u FBiH izražene u dinarima i kad se pretvore u konvertibilne marke, najveća kazna iznosi 50 KM.

Makivić kaže da se u nekim slučajevima gdje nisu u mogućnosti da pristupe bazama podataka, recimo Porezne uprave FBiH ili nadležnih tijela u Srbiji, obraćaju nadležnim inspekcijama i organima uprave koji su u matičnim državama nadležni za vođenje poslova i od njih traže ili da izvrše provjeru za njih ili da dostave podatke o određenom pravnom licu koje je predmet kontrole.

– Do sada nismo imali slučajeva da taj sistem komunikacije ne funkcioniše, kazala je Makivić.

Muhamed Pašukanović, glavni federalni inspektor rada, kaže da uglavnom nije predviđen inspekcijski nadzor radnika drugog entiteta osim u slučaju ako određena firma, određeni poslodavac, nema registrovanu poslovnu jedinicu na teritoriji drugog entiteta.

– U tom slučaju vrši se nadzor, kontrola rada te poslovne jedinice, između ostalog, vrši se i nadzor radnopravnog statusa tih radnika. U tom smislu ima ingerencija entitetskih inspekcija, jer su te poslovnice na teritoriji entiteta u kojem moraju da poštuju propise tog entiteta. Znači, ako su firme iz FBiH, a obavljaju poslove u podružnici na teritoriji RS-a, moraju sačinjavati, recimo, ugovore o radu po propisima u RS-u, odnosno obratno ako je to slučaj u Federaciji, onda se moraju poštovati propisi iz oblasti rada FBiH, navodi Pašukanović.

Bez problema

Prema njegovim riječima, česti su slučajevi da radnici iz jednog entiteta budu povrijeđeni izvodeći radove u drugom entitetu.

– U tom slučaju matična inspekcija vrši uviđaje, određenu dokumentaciju dostavlja nadležnoj inspekciji drugog entiteta, onog gdje je matična firma registrovana. Tako da je to do sada funkcionisalo i nije bilo problema, kaže Pašukanović.

Iz Porezne uprave Federacije BiH ističu da imaju dobru saradnju sa Poreskom upravom RS-a, ali i sa Poreskom upravom Brčko distrikta BiH i Upravom za indirektno oporezivanje. Podsjećaju da je prije šest godina potpisan Memorandum o institucionalnoj saradnji i razmjeni podataka o poreznim obveznicima koji su potpisali direktori ovih institucija.

– Memorandumom je dogovorena razmjena podataka o poreznim obveznicima u cilju unapređenja naplate poreza u oba entiteta, BD-u i UIO, pružanja uzajamne pomoći i efikasnijeg provođenja propisa, navode iz Porezne uprave Federacije BiH.

 

 

(oslobodjenje.ba)

Objava Pravilnik o zaštiti u građevinarstvu u FBiH star skoro 30 godina, a kazne i danas u dinarima pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement