Connect with us

Jajce

Pravna sredstva borbe protiv podjele škola i đaka |

Avatar

Published

onŠkolegijum, objavljujući tekst Mervana Miraščije STVARALAČKI OTPOR daje doprinos nastojanjima đaka, nastavnika i građana Jajca da spriječe segregaciju u obrazovanju.
Tekst se protivnicima segregacije obraća iznoseći u jasnom, kratkom ii preglednom izlaganju argumentaciju potrebnu da se iz pravnog aspekta razumije situacija i preduzmu odgovarajući koraci.
“Zastrašujuća je lista dokumenata međunarodnog, europskog i bosanskohercegovačkog prava ljudskih prava koje je država Bosna i Hercegovina prekršila, ali i dalje krši, uvođenjem odnosno održavanjem koncepta osnovnog i srednjeg obrazovanja po principu dvije škole pod jednim krovom”, kaže se između ostalog u tekstu, koji dalje odgovara na pitanja:
Šta se sve (zakoni, povelje, deklaracije, sporazumi…) krši prijedlogom o osnivanju druge škole pod istim krovom.

Ko je do sada na praksu podjele škola i kako reagovao?
Ko je za kršenja propisa i prava odgovoran?
Nakon što se “slučaj Jajce” sažme u dvije rečenice –
Da pojednostavimo, u Jajcu osnovne škole rade po sistemu dvije škole pod jednim krovom, a srednje škole rade po monoetničkom planu i programu, izdajući svjedočanstva i diplome sa monoetničkim simbolima. I u osnovnim i u srednjim školama u Jajcu se krše ljudska prava djece na obrazovanje bez diskriminacije. Djeca/učenici, kojima država sistematski i u kontinuitetu krši ljudska prava i slobode, pobunili su se pozivajući se na ljudska prava. Pravo na obrazovanje i pravo na slobodu od diskriminacije djeca/učenici ali i nastavnici brane na ulici, koristeći se pravom na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja. –
tekst se završava konkretnim prijedlozima o daljim pravnim koracima, kojih ima dovoljno, i sva su na raspolaganju odmah.
Svima koji žele razumjeti pravni okvir slučaja Jajce, preporučujemo ovaj tekst.
 
 
 
(Školegijum redakcija)

Comments comments
Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement