Connect with us

BiH

Prazni hodnici Parlamenta BiH građane koštaju 62.000 KM dnevno

Avatar

Published

on

Zamislite da ništa ne radite, a da ste za to plaćeni i to nekoliko tisuća maraka. Odnosno između četiri i šest tisuća. E pa ima i takvih sretnika, u pitanju bh. parlamentarci. Niti zasjedaju, niti su formirali povjerenstva, a niti dolaze na posao. Pri tome se nekima od njih isplaćuje i naknada za odvojeni život i stanovanje. Je li to zakonito?
Današnji prizori zgrade Parlamentarne skupštine BiH. Prazni hodnici, na njima mir i tišina. Srećemo tek ponekog službenika i to oko 14 sati. Oni koji bi trebali njima kročiti, državni parlamentarci nisu tu, a sami procijenite jesu li tu i bili.
A iako nisu na poslu – primaju plaću, te su uz to ostvarili i pravo na odvojeni život , prijevoz i smještaj, i to njih ukupno 21. Ovo su njihova imena:
Borjana Krišto, Bariša Čolak, Predrag Kožul, Mira Pekić, Vlatko Glavaš, Zlatan Begić, Darijana Filipović, Nebojša Radmanović, Mirjana Lepić-Marinković, Mijo Matanović, Nikola Špirić, Nenad Stevandić, Denis Bećirović, Snježana Bursać-Novaković, Zukan Helez, Enver Bijedić, Amir Fazlić, Šemsudin Mehmedović, Dragan Čović, Lidija Bradara i Lazar Prodanović.
A ovo iznos koliko Parlamentarna skupština BiH svakog radnog dana košta poreske obveznike. Ni manje ni više nego 62.398 KM.
Da li je zakonita ta isplata, pita se zastupnik SBB-a Damir Arnaut, koji je to pitanje postavio ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću.
“Jednostavno me interesuje stav nadležnih institucija, da li je je to zakonito i ukoilko dođe do stava da jeste , onda je to meni još jedna ideja za mijenjati zakon. Ukinuli smo bijeli hljeb, ukinuli smo privilegije komisijama i to jeste svrha poslaničkih pitanja, da nešto dobro iz toga izađe”, kazao je Arnaut.
Podsjetimo, za samo četiri mjeseca na račune državnih parlamentaraca iz džepova građana Bosne i Hercegovine uplaćeno je 750.763 KM. Podsjetimo i da do danas nisu održali nijednu sjednicu. Sami za svoj nerad kažu..
“Jesu nam plate previsoke, i dugo vremena sam tražio u institucijama vlasti da se koriguju, nikada nismo imali tu vrstu saglasnosti”, istakao je Nikola Špirić, SNSD.
“To je zaista degutantno, ja znam da svako od onih ljudi koji su izabrani u Parlament, ne osjeća se uopšzte prijatno zbog ove situacije koja je nastala”, kazao je Mladen Bosić, SDS.
“To su enormno visoke plate, koje izazivaju ogorčenje građana”, kazao je Lazar Prodanović, SNSD.
N1: Jesu li opravdano visoke?
“One su neopravdano visoke”, tvrdi Prodanović.
“Mislim da je bezobrazno zašto Parlament ne radi, a mi primamo platu”, kazao je Nermin Nikšić, SDP BiH.
N1: Je li mislite da ste je zaslužili?
“Ma ko će zaslužiti platu, ako ne radi?”, pita se Nikšić.
“Osjećam se zaista sramotno da mi šest mjeseci ne radimo, a primamo plate”, istakao je Safet Softić, SDA.
Upravo je Safet Softić iz SDA zagovornik i toga da bi i u ovom slučaju trebao regirati visoki predstavnik. Treba li?
“Međunarodna zajednica i njihovi projekti su to i smislili. Ti mehanizmi koji su oni napravili, ne valjaju. Ti mehanizmi koje oni prave nisu takvi u zemljama iz kojih oni dolaze. Dakle, ono što je jedini pravac jeste da se javnost upozna kako to funkcioniše i da jednom u nekom trenutku, preuzmemo kontrolu”, naveo je Bojan Bajić, predsjednik Foruma za etiku i usklađenost u BiH.
Teško, jer čini se da nerad parlamenta građane ne zanima.
A možda upravo zbog našeg ili neznanja, ili nemarnosti ili inertnosti, parlamentarci i rade to što rade. Odnosno, što smo tražili, to smo i dobili.
Objava Prazni hodnici Parlamenta BiH građane koštaju 62.000 KM dnevno pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement