9.7 C
Jajce
Petak, 1 ožujka, 2024
BiH

Precizan troškovnik života u Njemačkoj

Svako ko riješi da ode put inostranstva prvo o čemu brine jesu troškovi. Stan, hrana, računi, auto i sve ostale životne potrebe stavljaju se na papir.

Nekoliko desetina ili hiljada eura, koliko je novca zaista potrebno? Damir Lenart živi u Njemačkoj već 5 godina, smješten je u mjestu Baden-Baden, u južnoj Njemačkoj, blizu francuske granice.

On na internetu često objavljuje snimke života i rada u Njemačkoj, pa njegove informacije mogu biti korisne za sve one koji se pripremaju za odlazak.

Najprije, na početku navodi da je važno u kom gradu živite, ako uzmete Minhen ili neki veći grad, onda su tu troškovi veći, ali su i plate veće. I obrnuto, u sredini gdje su manji troškovi, manje su i plaće.

Objavio je nedavno i video o cijenama života u Njemačkoj, precizno je naveo kakvi vas troškovi čekaju pri doseljenju, napominjući da se cijene odnose na mjesto Baden-Baden u kome on živi:

“Prva stavka je stan, kada dođete u Njemačku, najam trosobnog stana za jednu porodicu, bez grijanja je oko 700 eura. Na ovu cijenu dolazi još 200 režija. Morate da platite tri stanarine unaprijed, ukupno 2.100 eura, da biste ušli u stan. Sveukupno dođete na 3.000 eura, taj novac morate imati u džepu pri ulasku u stan. Onda morate namještaj da unesete, to je drugi trošak – počinje Damir i dodaje da se stan nalazi preko poznanstava i grupa na društvenim mrežama, jer je vrlo teško doći do njega, zbog velike potražnje.

Objasnio je i da se na početku mjeseca plaća stanarina i režije. Struja se posebno prijavljuje, za četvoročlanu porodicu struja košta 50 eura mesečno.

“Važno je da znate da ne treba uzimati stan koji nema kotlarnicu. Onda imate ogromne račune za struju, bojler je na struju, u sobama su peći na struju, koje troše mnogo. To vam se zaista ne isplati. Dobro je imati bojler, koji grije i vodu i radijator, ako već nema kotlarnica u zgradi. Ako nema grijanje, nipošto ne uzimajte – rekao je Damir.

Damir ističe i da je sljedeća važna stavka osiguranje – osnovno osiguranje košta 10 eura, puno znači i treba ga imati. Sljedeća vrsta osiguranja koju morate imati ako živite u Njemačkoj je pravna zaštita koja košta 35 eura, ona vas štiti od tužbi, sudskih postupaka, ugovora koje potpisujete.

Treća stavka koju morate imati u stanu je internet koji iznosi 40 eura, i troškovi korištenja mobilnih telefona iznose oko 80 eura. Kupovina automobila u Njemačkoj je vrlo isplativa, pa većina ljudi po dolasku na rad u Njemačku, prvo obezbijedi auto:

U NJEMAČKOJ NAJLAKŠE KUPITI AUTO

“U Njemačkoj je najlakše kupiti auto, to se mora imati kad se ide kući natrag. Čim prođe pola godine, ako niste u probnom radu, dobijete automobil kakav hoćete. Kredit za automobil mjesečno iznosi 200 eura. Može ići i oko 500-600 eura, ako hoćete audi A6, 3.0 motor. 60 eura iznosi osiguranje za automobil, može biti i 120 eura za skuplje modele (ful kasko) – kaže Damir.

Troškovi hrane mogu da variraju: Osnovne namirinice možete kupiti za 400 eura mjesečno, ako ne želite da štedite i da “imate svega u kući”, trebat će vam oko 800-900 eura. Ta cijena baš može varirati, zavisi koliko ko troši.

“Kada saberete sve mjesečne troškove, dođete na cifru od 2.100 eura, dodati tu još 100 eura za gorivo i 100 eura za neplanirane razne troškove, mjesečni trošak iznosi oko 2.300 evra. Kada imate kućni budžet od 3.000 eura, možete da živite komotno – zaključuje Damir, koji kaže da vozači ubjedljivo najlakše dođu do posla i dobro su plaćeni.

The post Precizan troškovnik života u Njemačkoj appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Advertisement

Povezane vijesti

Savjeti za prirodno povećanje nivoa testosterona

Jajce Online

Milojević: Nismo podcijenili Velež, ali možda je ovo dobro jer sam vidio neke stvari

Jajce Online

Hrvatska ima 3,8 miliona stanovnika, blizu 400.000 manje nego prije 10 godina

Jajce Online