30.4 C
Jajce
Četvrtak, 30 lipnja, 2022
Svijet

Pred nama je najdulji dan u godini, počelo je ljeto

Prvi dan ljeta obilježava ljetni solsticij koji je započeo danas i trajat će do 23. rujna.
Oko solsticija, kretanje Sunca prema sjeveru na nebu izgleda kao da nakratko zastaje prije nego što promijeni smjer u narednih šest mjeseci.Sunce prati svoju najdužu i najvišu stazu kroz nebo, a izlazak i zalazak sunca možete gledati na njegovim najsjevernijim točkama duž horizonta.

Solsticij, ekvinocij i godišnja doba nastaju jer Zemlja ne kruži oko Sunca potpuno uspravno. Umjesto toga, Zemljina os je nagnuta za oko 23,5 stupnjeva, što uzrokuje da svaka hemisfera prima različite količine sunčeve svjetlosti tijekom cijele godine.

U lipnju je sjeverna hemisfera nagnuta prema suncu, što nam donosi više izravne sunčeve svjetlosti i toplije temperature. U međuvremenu, na južnoj hemisferi 21. lipnja obilježava se prvi dan zime i najkraći dan u godini.

Dnevno vrijeme na ljetni solsticij zavise od geografske širine – što se više približavate sjevernom polu, sunce provodi više vremena iznad horizonta

Meteorolozi i klimatolozi ljeto definiraju kao najtoplija tri mjeseca u godini, od 1. lipnja do 31. kolovoza.

Kroz povijest su ljudi slavili solsticij ritualima kao što su krijesovi i svečani plesovi kojima se obilježava prolazak godišnjih doba. Neke drevne kulture, poput Maja ili Asteka, čak su gradile posebne spomenike kako bi obilježile promjenjivu putanju Sunca na nebu.

Povezane vijesti

Rat u Ukrajini: Mariupolj pred konačnim padom?

Glavni Urednik

Što se događa? Poljska objavila upute građanima kako da se pripreme za rat

Klik Jajce

Ukrajinci se povlače iz Severodonjecka, Rusi ubrzano napreduju

Glavni Urednik