26.2 C
Jajce
Četvrtak, 11 kolovoza, 2022
Jajce

Pred publikom Igara u Jajcu predstavljena Monografija o Uglješi Kojadinoviću

Trećeg dana Festivala bh. kazališta u Jajcu  u okviru pratećeg programa predstavljena je monografija autorice Branke Sančanin “Umoran od dodira-Uglješa Kojadinović, život i djelo“.

Uglješa Kojadinović (Glamočani, Srbac, BiH 1936./Bosanska Gradiška, 1982.), bio je hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac.

Velikan hrvatskog glumišta Uglješa Kojadinović 1936-1982

Prvi stalni angažman imao je u kazalištu Komediji, a nakon pet sezona, 1960. godine, prešao je u Hrvatsko narodno kazalište u kome je ostvario uloge u  predstavama poput: Molièrov Građanin plemić, Demoni Fjodora Dostojevskoga, Ranjena ptica Marijana Matkovića, a posebno se istaknuo kao Horacije u Shakespeareovom Hamletu. Pamti se po ulogama u mnogim filmovima, dramama i TV serijama (Licem u lice, Tri jablana, Kaja, ubit ću te!, Nepokoreni grad, Doktor Mladen, Mačak pod šljemom, Prosjaci i sinovi, Paviljon 6, Žutokosi, Zlostavljanje, Najljepše zvanje na svijetu, Oko, Debeli lad, Fiškal, U registraturi, Velo misto  i dr. Pred kraj života osnovao je vlastitu kazališnu trupu i širom  Jugoslavije igrao Davida Štrpca, u predstavi po čuvenom Kočićevom „Jazavcu pred sudom“.

U monografiji se nalazi 270 fotografija i dokumenata koji svjedoče o životu i radu tog kazališnog, televizijskog i filmskog glumca.

 

fena.ba/Klik Jajce

Povezane vijesti

Danas drugi dan zanimljive konferencije u organizaciji festivala Garden of Dreams

Urednik 1

Jajčanin zbog 13,80 KM nanesene šete šumariji mora na sud

Jajce Online

Žuna: Ono o čemu se ne govori

Jajce Online
error: Alert: Odabir sadržaja je onemogućen!!