7.6 C
Jajce
Subota, 2 ožujka, 2024
BiH

Predložen pritvor za državljanina Irana osumnjičenog za krijumčarenje migranata

Tužialc Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičenog Abdolaha Djakama, rođenog 1987. godine u gradu Mahabad, Iran, državljanina Irana. 

Osumnjičeni je lišen slobode od strane policijskih pripadnika MUP-a RS, na podučju Višegrada, u vozilu kojim je upravljao, zajedno sa četiri ilegalna migranta, koji su, takođe, državljani Irana.

Prema prikupljenim dokazima, ilegalni migranti prevezeni su na područje Bosne i Hercegovine, automobilom koji je osumnjičeni počinilac, otuđio na području Srbije, da bi nakon toga realizovao krijumčarnje u BiH, grupe migranata koji nisu ispunjavalji uslove za zakonit ulazak i boravak u Bosni i Hercegovini.

Osumnjičeni je krijumčarenje počinio na mjestu koje nije predviđeno za zakonit prijelaz državne granice, te organizovao njihov prevoz preko teritorije Bosne i Hercegovine, postupajući tako protivno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem, kojim se dopunjuje Konvencija UN-a protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac uputio je prema Sudu BiH prijedlog pritvora za osumnjičenog, jer se radi o stranom državljaninu, koji bi odlaskom iz BiH postao nedostupan pravosudnim organima Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim policijskim i bezbjedonosnim agencijama, gotovo svakodnevno postupa u predmetima koji se odnose na oblast ilegalnih migracija na području Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)

Agencije

The post Predložen pritvor za državljanina Irana osumnjičenog za krijumčarenje migranata appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Advertisement

Povezane vijesti

Ukidanje PDV-a: Mlijeko bi palo na 1,5 KM, ulje na 4,7 KM

Glavni Urednik

Nećakinja od bivše žene rodit će mu četvrto dijete

Jajce Online

Italija pooštrava mjere zbog velikog broja novozaraženih virusom korona

Jajce Online