Connect with us

BiH

Predložen pritvor za Senu Hamzabegović, osumnjičenu za finansiranje terorističkih aktivnosti

Avatar

Published

on

Predložen pritvor za Senu Hamzabegović, osumnjičenu za finansiranje terorističkih aktivnosti

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je mjeru pritvora za Hamzabegović Senu, rođenu 1960. godine u Tuzli, državljanku BiH i Švajcarske Konfederacije, osumnjičenu za finansiranje terorističkih aktivnosti.

Iz Tužilaštva su naveli da je pritvor predložen zbog opasnosti od bjekstva osumnjičene, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogla počiniti novo krivično djelo ili dovršiti započeto.

Tužilaštvo BiH zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i partnerskim institucijama u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, provodi istragu, tokom koje su prikupljeni dokazi da je osumnjičena, u više navrata, u periodu od 2013. do 2018. godine, učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći, za državljane Bosne i Hercegovine, koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani oružanih formacija takozvanog “ISIL-a”, uključujući formacije “Jahbet Al Nusra”, “Al Nusrah Front” i drugim formacijama a koje su od strane Savjeta bezbjednosti i Ujedinjenih nacija, proglašene terorističkim organizacijama.

Prikupljeni su dokazi da je osumnjičena u nekoliko navrata, svome suprugu koji je bio visokopozicionirani pripadnik “ISIL-a” i koji se još uvijek nalazi u bjekstvu, proslijeđivala novac, iako je znala da će navedeni novac biti korišten za finansiranje terorističkih grupa i njihovih aktivnosti.

Takođe, prikupljeni su dokazi, da je osumnjičena boravila na području Sirije, te je bila u kontaktu sa državljanima BiH na tom području i znala u koje svrhe se koristi novac koji je proslijeđivala.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenu upućen je prema Sudu Bosne i Hercegovine, koji je danas zakazao ročište povodom prijedloga Tužilaštva BiH.

BHRT

The post Predložen pritvor za Senu Hamzabegović, osumnjičenu za finansiranje terorističkih aktivnosti appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement