Connect with us

BiH

Predloženo obustavljanje služenja zatvorskih kazni dok traje vanredno stanje

Avatar

Published

on

- Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH usljed epidemije koronavirusa predložilo je državnoj, entitetskim i Vladi Brčko distrikta usvajanje inicijalnog interventnog propisa.

Republika Srpska već je usvojila uredbu, a to će, kako saznajemo, uskoro učiniti i Vlada FBiH te Vijeće ministara.

Amila-Mimica Kunosić, članica VSTV-a, potvrdila nam je da je, između ostalog, predviđena mogućnost da se oni koji bi u ovom momentu trebali biti upućeni na izdržavanje zatvorskih kazni ne pozivaju.

Kunosić: RS je već usvojila uredbu - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

– Pokušavamo sačuvati kompletnu oblast pravosuđa od zaraze. Mi ne znamo je li neko kliconoša i sl… A dosad ni u pravosudnim organima ni u kaznenopopravnim institucijama nemamo zaraženih. Ja se nadam da će tako i ostati – ističe Kunosić.

Odgađanje pozivanja na služenje zatvorskih kazni trajat će sve dok je na snazi stanje nesreće, odnosno vanredno stanje u našoj zemlji.

– Da li je to prihvatilo Federalno ministarstvo i Vlada u cijelosti, ja to ne znam. RS jeste, i jako je dobro to razradila. Slično je i kada je u pitanju državni nivo – kaže Kunosić.

Ako bi se virus pojavio u kaznenopopravnim institucijama, interventnim propisima predviđena je mogućnost da se donose odluke poput onih hoće li će se eventualno zaražena osoba premještati u drugu ustanovu ili će se, naprimjer, ako je izdržavanje kazne pri kraju, osuđenik puštati pod nekim drugim mjerama.

– Nasreću, vidite da ni u jednoj kaznenopopravnoj instituciji nije došlo do zaraze, tako da zasad nema potrebe za primjenom tog propisa – kaže Kunosić, piše Avaz.

(Srednjabosna.com)

Objava Predloženo obustavljanje služenja zatvorskih kazni dok traje vanredno stanje pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement