6.1 C
Jajce
Subota, 16 listopada, 2021
Klik Jajce
BiH Jajce Online

Predsjednik Suda BiH oslobođen disciplinske odgovornosti

Debevcu je odlukom Prvostepene disciplinske komisije izrečena mjera javne opomene, na koju su se žalili i tuženi i Ured disciplinskog tužioca (UDT).

Žalba tuženog je usvojena, te je Debevec oslobođen za ranije utvrđenu odgovornost za disciplinske prekršaje “ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije i namjerno davanje lažne, obmanjive i nedovoljne informacije u vezi s bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća”, saopćeno je, kao i da je žalba UDT-a odbijena.

“Time je predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Debevec Ranko oslobođen disciplinske odgovornosti koja mu se stavljala na teret”, navodi se u saopćenju.

Disciplinska tužba je teretila Debevca da se tokom decembra 2020. godine sa direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanom Mehmedagićem, protiv kojeg je u tom trenutku vođen krivični postupak, sastao ispred stana treće osobe, kao i da je tužiteljici Vedrani Mijović, koja postupa u predmetu u kojem je tuženi učesnik u postupku, uputio komentar neprimjerenog sadržaja.

Istim tužbenim zahtjevom Debevec se teretio i da je od 2004. godine, sa izuzetkom 2009., namjerno davao nedovoljno informacija o imovini u inostranstvu, odnosno Španiji, kroz lične finansijske izvještaje dostavljene VSTV-u.

Odluka Drugostepene disciplinske komisije je konačna i ne postoji mogućnost žalbe.

ba.voanews.com

The post Predsjednik Suda BiH oslobođen disciplinske odgovornosti appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Prije 54 godine ubijen Ernesto Che Guevara

Jajce Online

U subotu velika ekološka akcija u Jajcu, svi idemo na jezera!

Jajce Online

U Pochettinovim planovima: PSG će otkupiti ugovor Alessandra Florenzija od Rome

Jajce Online