Connect with us

Jajce Online

Predstava ‘Pink Moon’ večeras na Pozorišnim igrama u Jajcu

Avatar

Published

on

Programom drugog dana 38. Pozorišnih/kazališnih igara BiH u Jajcu predviđeno je da se večeras u 19 sati predstavi lik glumca Ivana Vukoje, a razgovor će voditi dragan komadina.

Nakon toga, u 20 sati bit će izvedena predstava Bosanskog narodnog Pozorišta Zenica „Pink Moon“ prema tekstu mladog bh. autora Darija Bevande, u režiji Saše Peševskog,

U takmičarskom programu ovog Festivala je ukupno sedam predstava, te je će se pored zenički predstave, takmičiti i predstave iz Banje Luke, Tuzle, Mostara i Sarajeva.

„Pink Moon” je postapokaliptično-apokaliptična antiutopijska priča epskih proporcija, smještena unutar kafkijanskog sistema koji melje posljednje ostatke ljudskog roda. Žanrovski, to je postdramska rock opera s elementima psihodeličnog westerna, piratske pustolovine, trash horrora, space opere i gomilom pop-kulturalnih referenci.

Također, to je i hronika raspada prosječne patrijarhalne porodice kasnog socijalizma i društveno angažirana priča o generaciji u potrazi za alternativnim načinom života u postratnom tranzicijskom društvu.

Osim rediteljskog angažmana, Peševski je bio zadužen i za kostimografiju i idejno rješenje scenografije koju je realizirao zajednički sa scenografom Mensurom Begičevićem, a uloge u predstavi su povjerene glumcima Adisu Mehanoviću, Zlatanu Školjiću i Benjaminu Bajramoviću, kao i mladoj glumici Dini Mušanović.

Od svoje premijerne izvedbe u januaru ove godine, predstava „Pink Moon“ je ostvarila gostovanja i festivalska učešća u Vinkovcima, Tuzli, Tešnju i Sarajevu, a na 18. festivalu bh. drame je osvojila dvije nagrade i to nagradu stručnog žirija za najbolji bosanskohercegovački dramski tekst i nagradu žirija novinara za najbolju predstavu u cjelini.

 

 

 

8Jajce Online)

Objava Predstava ‘Pink Moon’ večeras na Pozorišnim igrama u Jajcu pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement