Connect with us

BiH

Preduzeća ne mijenjaju režim rada uprkos vrelinama

Avatar

Published

on

Iako je temperatura proteklih dana išla i preko 35 stepeni, mnogi radnici u Srpskoj, prije svega građevinari i komunalci, cijeli dan rade punom parom pod vedrim nebom, što ozbiljno može da ugrozi  njihovo zdravlje.

Iz sindikata su više puta upozorili da visoke temperature utiču na koncentraciju radnika, što može da bude uzrok  ozbiljnih povreda.

Podsjećaju da se dešavalo da radniku na građevini pozli, pa čak i da padne u nesvijest. Nakon toga završi u hitnoj, gdje ga povrate i daju mu infuziju, da bi se poslije toga vratio na posao.

U Sindikatu građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS kažu da je činjenica da fizički rad na suncu i visokim temperaturama može da izazove posljedice po radnike.

Takođe, naglašašavaju da poslodavci i radnici, pri ovakvim vremenskim prilikama, između sebe treba da dogovore režim rada.

– To podrazumijeva varijante koje odgovaraju i jednima i drugima, bilo da je riječ o preraspodjeli radnog vremena ili nekom drugom rješenju koje neće ugroziti posao poslodavaca, ni zdravlje zaposlenih – kaže predsjednica ovog sindikata Dragana Vrabičić.

I poslodavci su svjesni ovog problema, odnosno činjenice da je ljudima koji rade na otvorenom direktno ugroženo zdravlje. Naglašavaju da zdravlje ljudu jeste najbitnije, ali da se u obzir moraju uzeti i preuzete obaveze preduzeća.

U Srpskoj zakonom nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uslova rada radnika na otvorenom u nepovoljnim mikroklimatskim uslovima, koje bi poslodavci trebali osigurati kako bi zaštitili zdravlje i bezbjednost radnika.

Isto tako, nije propisano ni pri kojim bi uslovima poslodavci trebali obustaviti radove. Predviđena je mogućnost preraspodjele radnog vremena, ali to nije obavezujuće.

Takođe, nije rijetkost da se zaposleni u kafanama i trgovinama na plus 40 stepeni kuvaju na svojim radnim mjestima jer njihovi vlasnici, da ne bi trošili struju, neće da klimatizuju objekte.

 

 

(Srpskainfo)

Objava Preduzeća ne mijenjaju režim rada uprkos vrelinama pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement