7.6 C
Jajce
Subota, 2 ožujka, 2024
BiH

Prevare na Vlašiću: Zgodna Nevena iznajmljuje apartmane po Vlašiću i vara ljude?

Dok su svi u predblagdanskoj euforiji uposleni razmišljajući kako će druge usrećiti, s druge strane drugi razmišljaju kako će nekoga rastužiti.

Prevarante u vezi sa izdavanjem prostora za doček Nove godine ne manjka ni ove godine, pa je tako sve više vikendica na Vlašiću koje izdaju osobe iz susjedne Srbije.

Isti slučajevi događali su se i prethodnih godina, mali broj je završio u policijskim zabilješkama no, koliko nam je poznato, nijedan nije razriješen.

Bh. građani koji su novac štedili tijekom godine ili prethodnih mjeseci za najluđu noć u godini ostali su uskraćeni za isti, a praznik su dočekali u suzama praznih džepova, piše Hayat.

Metode kojim se prevaranti služe su iste kao i ranije, kreiraju po nekoliko Facebook profila a zatim u grupama u kojim se objavljuju oglasi za iznajmljivanje smještaja postavljaju oglase. Kada se odlučite kontaktirati osobu preusmjeri vas na komuniciranje privatnim porukama, što u početku se ne čini sumnjivo.

U tijeku komunikacije dobijate sve fotografije vikendice ili kuće koju ste željeli unajmiti što je ključni i završni korak pored nekih osnovnih detalja koje dobijete na upit.

Zatim se od vas traži uplata avansa ili pola cijene od ukupne kako bi „vlasnik bio siguran da se nećete predomisliti“, zapravo to je ceh cijele prevare.

Novac uplatite i prijateljima javite da ste osigurali smještaj na nekoj od bh. planina po niskoj cijeni ili kako to volimo reći „dobro smo prošli“. U poslijepodnevnim satima 31.12.  dolazite na planinu i dogovorenu lokaciju tek tad shvatite da ste prevareni. Kuće ili vikendice na toj lokaciji nema ili je ima ali vlasnik nema pojma ko ste vi i s kim ste dogovarali smještaj.

Oni nešto slobodniji ili koji su nekad već bili prevareni te zbog pozadinskog osjećaja sumnje pri prvoj komunikaciji traže prije uplate da posjete vikendicu, nakon pitanja automatski budu blokirani.

“Pozdrav, prije nego što odlučite dobro se raspitajte na više profila se javite ljudima i provjerite za kuću koju se odlučite jer tu smo da pomažemo jedni drugima ako smo ljudi. Dajte da se ovakve scene ne dešavaju nikome a nastojat ću da saznam o kome je riječ, pokušat ću prijaviti u pošti možda oni mogu otkriti a i vi se trudite svim silama da se ovakvi otkriju – ovako glasi jedna od objava u grupi za smještaj koja u prilogu ima fotografije razgovora sa osobom koja je pokušala prevariti autoricu posta.

Prevarena gospođa razgovarala je sa osobom koja se na društvenim mrežama predstavlja kao „Nevena Momirovicc“ na kojoj je nekoliko istih fotografija maloljetne djevojčice, a na profilnoj fotografiji je atraktivna Angieliicious koja se tako predstavlja na društvenoj mreži Instagram gdje je prati više od 117000 ljudi.

Najpoznatija je po vezi s bivšim Dinamovim igračem Lirimom Kastratijem, a mediji su donedavno ekstenzivno pratili njihov nedavni razlaz i pomirenje a poredili su je i sa Ivanom Knoll.

Lokacija na profilu navedena je Aleksandrovac i Kruševac iako je jedno od drugog udaljeno 47 minuta vožnje automobilom odnosno 35 kilometara udaljenosti.

Prema korisničkom imenu koje je ranije korišteno na ovom profilu vidi se da pripada Anji Milutinović, a brzim googlanjem došli smo do rezultata da je isti profil već ranije radio prevare ali za ljetovanje u Crnoj Gori.

Analizom imena kojim se koristi osoba iza ovog profila može se primjetiti da se se uglavnom radi o ljudima sa medijskih naslovnica. Nevena Momirović je mlada dobitnica nagrade Zadužbine Nikole Spasića za najboljeg studenta Poljoprivrednog fakulteta u Srbiji. Postdiplomske studije pohađa u Beču, Minhenu i Briselu, navode tamošnji mediji.

Očito nakon što je otkrivena pod ovim imenom izvjesna osoba promijenila u drugo ime.

Centralna.ba

Advertisement

Povezane vijesti

Meta se oglasila o ruskim hakerskim napadima i dezinformacijama

Jajce Online

Slišković: Ako Gareth Bale košta 100 miliona, Dragan Džajić bi danas vrijedio milijardu

Jajce Online

Doktori Doma zdravlja Konjic planiraju dati otkaz

Jajce Online