Connect with us

BiH

Prijava protiv ministra uprave RS, načelnika Novog Grada i Predsjednika SO

Avatar

Published

on

Prijava protiv ministra uprave RS, načelnika Novog Grada i Predsjednika SO

Predsjednik Opštinskog odbora PDP-a Novi Grad Milanko Mihajilica rekao je da je 11 odbornika opozicije podnijelo krivičnu prijavu protiv ministra lokalne uprave i samouprave Senke Jujić, načelnika opštine Novi Grad Miroslava Drljače i predsjednika Skupštine opštine Zorana Kukavice zbog, kako je naveo, zloupotrebe službenog položaja i prekoračenja ovlaštenja.

“Ne možemo prihvatiti duple standarde u kojima Vlada i Ministarstvo, zavisno od toga ko ima parlamentarnu većinu, krši zakon. To je pitanje zbog kojeg opozicija od decembra ne učestvuje u radu”, rekao je Mihajilica, koji je i odbornik u lokalnom parlamentu.

Mihajilica je, nakon što su predstavnici opozicionih stranaka u Novom Gradu održali su radni sastanak nakon kojeg su još jednom poručili da nije konstituisan lokalni parlament, te da su sve do sada donesene odluke – nezakonite, rekao da je opozicija u Novom Gradu postupila u skladu sa preporukama resornog ministarstva, koje se, kako kaže, nakon toga ućutalo.

“Nije prihvatljivo da se zakon selektivno primjenjuje i to je ono na šta mi upozoravamo”, rekao je Mihajilica.

Potpredsjednik Srpske demokratske stranke Milan Radović rekao je da je problem što konstitutivna sjednica, koja je prekunuta, nije nastavljena kako je naredilo Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

“Sjednice Skupštine opštine održavaju se na nalegalan način, Ministarstvo ne reaguje. Mi smo danas odlučili koji su nam naredni koraci jer ne možemo dozvoliti da zbog pasivnosti Ministarstva stvari tako prolaze. Mi smo razmišljanja da naši odbornici uzmu učešća u radu, a da ne glasaju dok Ministarstvo ne donese rješenje”, rekao je Radović.

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa Igor Crnadak poručio je da se mora vratiti legitimitet Skupštine opštine Novi Grad i poštovati zakon po ovom pitanju.

Crnadak je rekao da će PDP nastaviti da priča o ovoj temi, a sljedeća prilika je sjednica Narodne skupštine.

Poslanik Demokratskog narodnog saveza u Narodnoj skupštini Republike Srpske Mirko Sovilj rekao je da se mora insistirati na tome da se ispoštuju i legitimitet i legalnost.

“Možda je legalno da aktuelna većina u Novom Gradu donosi odluke, a da li je rukovodstvo koje sprovodi odluke legitimno? Nedopustivo je i nerazuimljivo da ćute Vlada i resorno ministarastvo”, smatra Sovilj.

Sovilj je rekao da opozicija institira da Vlada postupi kao u Višegradu, obustavi realizcaiju do sada donesenih odluka i da se konstitutivna sjednica Skupštine opštine Novi Grad održi u skladu sa zakonom.

Opozicione stranke u Skupštini opštine Novi Grad osporavaju legnost konstitutivne sjednice lokalnog parlamenta i odluka usvojenih tom prilikom.

Nakon što je 11 odbornika 28. decembra napustilo konstitutivnu sjednicu Skupštine opštine Novi Grad, koju je prekinuo predsjedvajući radnog predsjedništva Hasan Rasavac, pet odbornika Srpske demokratske stranke-SRS, tri DNS-a, dva odbornika PDP-a i Hasan Rasavac Stranka demokratske aktivnosti, sjednica je nastavljena u prisustvu odbornika skupštinske većine – 10 odbornika SNSD-a, te po dva odbornika Socijalističke partije, Stranke demokratske akcije i Koalicije “Zajedno za Novi Grad” (NDP, DS, DEMOS, US).

Ministarsvo lokalne uprave i samouprave uputilo je dva dopisa koja nisu imala za rezultat rješavanje problema.

Odbornici opozicije od 28. decembra ne učestvuju u radu lokalnog parlamenta.

BHRT

The post Prijava protiv ministra uprave RS, načelnika Novog Grada i Predsjednika SO appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement