Connect with us

BiH

Prije 29 godina dogodila se najveća rudarska nesreća u BiH

Avatar

Published

on

Smail Imamović - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Prije 29 godina u Tuzli i okolini osvanulo je najtužnije jutro. U ranu zoru 26. avgusta 1990. godine u eksploziji ugljene prašine život je izgubila treća smjena jame Dobrnja–Jug, tadašnjih Titovih rudnika Kreka u Tuzli. Iza 180 poginulih rudara ostalo je 365 djece, a jedini preživjeli bio je Smail Imamović, koji je kobnog jutra bio blizu izlaska iz jame.

– Pet dana sam bio klinički mrtav, a tek na UKC Tuzla saznao sam da su svi moji drugovi poginuli. Otad trošim lijekove koji su izuzetno skupi. Svaki avgust za mene je isti, ne mogu spavati, a slike se pred mojim očima same smjenjuju – prisjeća se Smail Imamović.

Smail Imamović - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Smail Imamović(Arhiv)

Porodice poginulih komorata ističu kako su o školovanju djece brinuli odgovorni iz Fonda „26. august 1990.“. Iako je tužilačkom odlukom stavljena tačka na ovaj tragični događaj, još ima članova porodica koji smatraju kako je u jami Dobrnja–Jug obavljena klasična diverzija.

Dobrnja-Jug - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Dobrnja-Jug(Arhiv)

Tužilaštvo TK zaključilo je kako je osnovni uzrok nezgode eksplozija oblaka ugljene prašine, do kojeg je došlo nepravilnim miniranjem čelične podgrade. U Dobrnja–Jugu još postoje značajna nalazišta uglja, ali je eksploatacija prekinuta poslije 26. avgusta 1990. godine.

Plato Dobrnja-Jug - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Plato Dobrnja-Jug(Arhiv)

Obilježavanja tužne godišnjice održat će se danas na gdje će porodice i zvaničnici položiti cvijeće i proučiti Fatihu za poginule komorate.

 

(Avaz.ba)

Objava Prije 29 godina dogodila se najveća rudarska nesreća u BiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement