Connect with us

Jajce

Priopćenje u povodu nezakonitog i neustavnog postupanja Središnjeg izb…

Volim Jajce

Published

on

Nakon što je Središnje izborno povjerenstvo BiH usvojilo “Naputak o postupku provedbe posrednih izbora” koji,suprotno odluci Ustavnog suda BiH,definira način popune Doma naroda Parlamenta FBiH, iako je to isključivo nadležnost Izbornog zakona BIH, odnosno Parlamentarne skupštine BiH, ovih dana je Središnje izborno povjerenstvo otišlo i korak dalje u kršenju ustavnih odredbi i Izbornog zakona BiH.I u ovom izbornom ciklusu se dogodilo da je klub srpskog naroda ostao nepopunjen, kao što je to bio slučaji u prošlom sazivuDoma naroda Parlamenta FBiH. Tijekom brojnih sastanaka predstavnika stranaka u BiH iskazano je jedinstveno opredjeljenje da se problemnepopunjenosti kluba jednog od konstitutivnih naroda ili kluba ostalih, treba svakako riješiti na zadovoljavajući način, a to možebitislično kao u popuni Vijećanaroda u RS-a.Stranke HNS-a se zalažu da popuna srpskog kluba treba biti utemeljena na zakonu i to legitimnim predstavnicima srpskog naroda. Neshvatljivo je da OHR i ostali dušobrižnici iz tzv. međunarodne zajednicešutke promatraju očigledno kršenje Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH kojima je jasno određeno da izaslanici u Dom naroda Parlamenta FBiH moraju biti iz reda izabranih zastupnika u županijskim skupštinama. Središnje izborno povjerenstvo je usvojilo tzv. “Kriterije i postupke za popunu nedostajućih mandata…” po kojima u Dom naroda ulaze oni koji nisu uopće izabrani u neku od županijskih skupština, te nisu ni bili na listama za izbor izaslanikaza Dom naroda.Ustav FBiH jasno precizira u članku 8. stavak 4.:Delegate Bošnjake, Hrvate i Srbe iz svakog kantona biraju zastupnici iz reda tog konstitutivnog naroda u skladu sa izbornim rezultatima u zakonodavnom tijelu tog kantona…, aiIzborni zakon BiH u članku 10.11: Zastupnici iz bošnjačkoga, hrvatskoga, srpskoga naroda i reda ostalih u svakoj kantonalnoj skupštini biraju izaslanike iz svoga konstitutivnog naroda u tome kantonu.Apsurdno je da unatoč preciznim odredbama Ustava i Zakona, SIP mandate dodjeljuje onima koji nisu uopće izabrani, koji nisu bili na listama za Dom naroda i koji nisu sudjelovali u tom izbornom procesu. Ovakav postupak je u suprotnosti sa temeljnim demokratskim principimaizbornog procesa i ne osigurava jedno od temeljnih načela na koja ukazuje i Ustavni sud BiH, a to je načelo legitimnog predstavljanja koje,osobito kroz izbor izaslanika u Dom naroda,mora biti dosljedno poštovano.Usvojeni Kritierijiotvaraju dodatni prostor za brojne manipulacije na narednim izborima. Hrvatski narodni sabor kategorično osuđuje ovakvo postupanje Središnjeg izbornog povjerenstva BiH te pozivaSIPda povukunezakonite i neustavne “Kriterije i postupke za popunu nedostajućih mandata…”. U situaciji kada postoje opstrukcije provedbe odluka Ustavnog suda BiH u pogledu izmjena Izbornog zakona BiH, zloupotrebe i manipuliranja izjašnjavanjem o nacionalnoj pripadnosti i izbor nelegitimnog hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ovakvi potezi SIP-a stvaraju dodatne tenzije i zabrinutost da legitimna izborna volja građana i konstitutivnih naroda može biti izigrana od strane državnog tijela zaduženog za organiziranje i provedbu izbora.
Mostar, 7. ožujka 2019. godine
HRVATSKI NARODNI SABOR BiH