Connect with us

Jajce

Priprema za obilježavanje manifestacije ‘Spomen njima, po(r)uka nama’

Avatar

Published

onU skupštinskoj sali Opštine Jezero danas je održan radni sastanak povodom organizacije manifestacije “Spomen njima, po(r)uka nama” – Sjećanje na jezerskom mostu.

Na sastanku su prisustvovali: glavni imam MIZ Jajce Zehrudin-ef Hadžić, imam džemata Jezero Semin-ef Česo, te odbornici u Skupštini opšine Jezero, Ševal Ribić- Mubera Žužić, Sabahudin Ališa i Mirsad Omerinović, članovi Udruženja “3. juni” i članovi džematskog odbora.
Na sastanku je bilo razgovora o organizaciji same manifestacije i koracima koje treba poduzeti da bi ona bila dostojanstvena.

Tragaju za najmilijima
Ova tradicionalna manifestacija bit će održana u ponedjeljak, 3 juna, od 12 sati, simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Plivu, učenjem fatihe kao i prigodnim programom u Sultan Bajazidovoj džamiji u Jezeru poslije podne namaza.
Podsjećamo, u Jezeru je 1992. godine od zločinačke ruke ubijeno 34 nevine osobe. Prvog juna 2008. godine na šadrvanu Sultan Bajazidove džamije u Jezeru postavljeno je spomen obilježje s uklesanim imenima pobijenih Jezeraka 2. i 3. juna 1992. godine, ali i pobijenih mještana iz Čerkazovića i Ljoljića koje su zločinci na isti ili gori način pobiše 10.9. 1992. godine u mjestu Tisovac-Draganovac, te poginulim borcima iz Jezera koji svoje živote dali za obranu BiH.

Prva žrtava koja je prođena i ukopana na Musali u Jezeru je Ćosić (Alije) Huso. U aprilu 2002. godine, otkrivena je masovna grobnica u Natpolju iznad Šipova, iz koje je izvađeno 11 tijela, od kojih je ubrzo je identifikovano sedam osoba, te im je na platou Sultan Bajazidove džamije u Jezeru klanjana dženaza, a zatim su njih petero: Zjajo (Huseina) Ferida, Balešić (Latifa) Aziz, Ramić (Rame) Sulejman, Mulaosmanović (Zaćira) Salih i Ribić (Vehaba) Nihad ukopani na Musali u Jezeru, a Ahmečković (Salke) Gane i Karahodžić (Adema) Nisvet, u Ljoljićima.
Kasnije su identifikovani i 20.12.2003. godine ukopani na Musali, u Jezeru: Ribić (Šerifa) Muho i Bešlić (Mahmuta) Mevla, Plivac (Beće) Ahmet i Karahodžić (Mehe) Kasim ukopani su u Ljoljićima. U septembru 2007. godine identifikovani su Šuškić (Šemse) Muho, Filipović (Alije) Bakir i ukopani na Musali u Jezeru, te Karahodžić (Mehe) Muharem koji je ukopan u Ljoljićima.
Budući da su Bešlić Mevla, Plivac Ahmet i Karahodžić Kasim pronađeni u masovnoj jami-grobnici na Carevom Polju u Jajcu i to ide u prilog čvrstom dokazu da su ubice njihova tijela odvozili na različite lokacije i što dalje od Jezera kako bi još više otežali njihov pronalazak i identifikaciju. Ostalih 19 ubijenih osoba još nisu pronađeni.
Sud BiH je izrekao prvostepene presude bivšim pripadnicima rezervnog sastava milicije RS, Miloradu Saviću, Mirku (Špire) Pekezu i MIrku (Mile) Pekez. Odlukom Ustavnog suda BiH iz 22. oktobra 2013. godine ukinuta je drugostepena presuda Pekezu i drugima zbog pogrešne primjene krivičnog zakona.
Puštanjem 18. novembra 2013. došlo je do traumatizacije preživjelih i porodica ubijenih.
Porodice ubijenih traže da konačno budu pronađeni preostali posmrtni ostatci, a istovremeno traže pravdu i kažnjavanje zločinaca.
 
 
(Jajce Online)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement