Connect with us

BiH

Pročitajte koji veleposlanici BiH školuju djecu o trošku države

Avatar

Published

on

Pročitajte koji veleposlanici BiH školuju djecu o trošku države

Na plaće i druga primanja zaposlenih u diplomatsko konzularnoj mreži BiH širom svijeta svakog mjeseca se iz državnog proračuna izdvaja blizu dva milijuna KM. Najveću plaću među veleposlanicima, uključujući i prve ljude veleposlanstava u kojima nemamo zvanično imenovanog veleposlanika, ima prvi čovjek Veleposlanstva BiH u Washingtonu Milenko Mišić, koji svakog mjeseca prima gotovinu u iznosu višem od 11.000 KM.

Međutim, Mišić nije rekorder po visini primanja među diplomatskim osobljem BiH. Tu laskavu titulu drži Emir Hadžikadunić, veleposlanik BiH u Maleziji, čija mjesečna primanja premašuju iznos od 17.000 KM. Ovaj “rekord” je ostvario zahvaljujući tome što koristi pravo na primanje naknade za školovanje djece. Obrazovanje njegove djece ovu državu svaki mjesec košta 7.000 KM.
Pročitajte koji veleposlanici BiH školuju djecu o trošku države
Najveće plaće imaju ministri savjetnici

Hadžikadunić nije jedini bh. diplomata koji koristi ovu pogodnost. Osim njega, djecu o trošku države u destinacijama u kojima službuju školuju i još četiri ambasadora, dva prva tajnika, jedan savjetnik i jedan konzularni radnik.
Pročitajte koji veleposlanici BiH školuju djecu o trošku države
Zanimljivo je da u najvećem broju slučajeva veleposlanici nemaju i najveće plaće u veleposlanstvu na čijem su čelu. Ta “čast” pripada drugim ili trećim osobama po hijerarhiji, uglavnom ministrima savjetnicima, a najčešći razlog za to su naknade za plaćanje stana. Naime, veleposlanici u najvećem broju slučajeva ne primaju te naknade, jer koriste prostor rezidencije, dok ostali uposlenici uglavnom dobijaju naknade za plaćanje stanova u kojima žive, piše Oslobođenje.

Koji veleposlanici imaju najniže plaće

Plaće bh. ambasadora se uglavnom kreću između sedam i devet tisuća KM, s manjim ili većim odstupanjima, u ovisnosti od destinacije. Međutim, za razliku od “rekordera” koje smo spominjali, postoje i one, financijski, najmanje atraktivne destinacije, gdje naši ambasadori primaju manje od šest tisuća KM mjesečno.

Najnižu plaću ima naš ambasador u Rumuniji Slaviša Ćeranić, nešto više od 5.200 KM. Manje od 6.000 KM primaju još i generalni konzul u Milanu Dragan Mihaljević, oko 5.500 KM, te Milica Ristović Krstić naša ambasadorica u Ateni  s oko 5.900 maraka.
Pročitajte koji veleposlanici BiH školuju djecu o trošku države
Podatke o visini plaća i mjesečnih primanja Ministarstvo vanjskih poslova BiH dostavilo je Parlamentarnoj skupštini BiH kao odgovor na pitanje zastupnika Saše Magazinovića.

(Srednjabosna.com)

Objava Pročitajte koji veleposlanici BiH školuju djecu o trošku države pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement