20.2 C
Jajce
Petak, 30 rujna, 2022
BiH

Produžena zabrana izvoza peleta i drvnih briketa iz BiH

Na državnoj razini donesena je odluka o produljenju zabrane izvoza peleta koja je trebala prestati 24. rujna. Osim peleta, sada je opet zabranjen izvoz drvnih briketa.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na izvanrednoj telefonskoj sjednici donijelo Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta, odnosno dopunu i produženje odluke do 31. listopada 2022. godine, s obzirom da prethodni je ubrzo istekao.

Također, prvotno je bila zabranjena zabrana izvoza drvnih briketa, ali je to kasnije dopušteno posebnom odlukom, a današnja nova odluka ponovno uključuje ovu vrstu drvnog sortimenta.

Odluka je donesena u skladu sa inicijativama Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije BiH, a nakon što je utvrđeno da prethodno donesena Odluka nije ispunila ciljeve njenog donošenja, a koji se prvenstveno ogledaju u u enormnom rastu cijena pojedinih drvnih sortimenata i proizvoda od drva.

Zabranom izvoza pojedinih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta razvrstanih u 13 tarifnih oznaka, uključujući i drvne brikete, želi se osigurati potrebne količine za potrebe prerađivačke industrije, otkloniti prijetnje ozbiljnih ili nepopravljivih šteta šumama u BiH i spriječiti kritične nestašice. ogrjevnog drva za stanovništvo i gospodarstvo te javne ustanove iz područja obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, uzrokovane krizom na svjetskom energetskom tržištu.

Nakon isteka roka primjene ove odluke, Vijeće ministara BiH produžit će zaštitne mjere predviđene ovom odlukom, na prijedlog i na temelju izvješća Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, do ispunjenja ciljeva. uvođenja privremene zabrane izvoza su ispunjeni.

Vijeće ministara BiH može razmotriti primjenu ove odluke i prije isteka njenog važenja u slučaju ispunjenja ciljeva njenog donošenja, na temelju dostavljenog izvješća Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Odluka stupa na snagu danom donošenja, a bit će objavljena u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine” i službenim glasilima entiteta. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaju važiti ranije donesene odluke o privremenoj zabrani izvoza pojedinih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drva i proizvoda od drva sa 67. izvanredne sjednice, kao i njezina izmjena i dopuna sa 54. redovite sjednice Vijeća ministara BiH koja se odnosi na drvne brikete.

klix.ba

Povezane vijesti

Novi detalji stravičnog zločina u BiH: Suprugu usmrtio sjekirom, pa otišao na piće

Jajce Online

Minimalni poraz ‘Kraljeva’ u Turbetu

Jajce Online

Uz “Stol za 4” naučite da kuhate i osvojite 10.000 KM

Jajce Online