Connect with us

BiH

Produžni kabeli, ventilatori, dječja igračka “ljigavac”… neki su od po…

Avatar

Published

onNa tržištu Bosne i Hercegovine mnoštvo je nesigurnih proizvoda koje svakodnevno koristimo, nesvjesni mogućih posljedica. Neki od proizvoda kojima su nadzorom mjerodavne inspekcije utvrdile neispravnost te naložile njihovo povlačenje i uništavanje su produžni kabeli, ventilatori, dječje igračke…, piše Večernji list BiH.
Strujni udar
Navedeni proizvodi izazivaju rizik prilikom korištenja, a potrošačima koji su kupili neke od tih proizvoda preporučuje se da ih odmah prestanu koristiti.
Za produžni kabel tip Art. 440, koji je početkom godine povučen s bh. tržišta, utvrđeno je da predstavlja opasnost od strujnog udara i požara jer prvenstveno nije propisno označen te se dio s utičnicama može rastaviti koristeći alat opće namjene.
Utvrđeno je i kako produžni kabel nije usklađen s naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica. Osim ovoga, povučene su još dvije vrste kabela, i to produžni kabel tip ROA 5310 jer predstavlja opasnost od strujnog udara i požara te produžni kabel tip 005721, koji predstavlja opasnost od strujnog udara jer utičnica nema zatvarače.
Osim navedenoga, utvrđeno je i kako proizvodi nisu usklađeni ni s naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica i sa standardom BAS. Proizvodi za koje su inspekcije, također, utvrdile da su nesigurni su i dvije vrste ventilatora uvezenih iz Kine.
Riječ o ventilatorima Bowen Sky tip FS 1619 i BM tip FS40-602. Za obje vrste utvrđeno je da predstavljaju opasnost od strujnog udara i požara jer je površina poprečnog presjeka provodnika u napojnom kabelu manja od one koja je minimalno dopuštena. Utvrđeno je i da ventilatori nisu usklađeni s naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica i standardom BAS EN.
Kako bi se spriječile bilo kakve posljedice koje mogu nastati korištenjem nekih od navedenih proizvoda, inspekcije su naložile povlačenje istih i njihovo uništenje te o tome obavijestile potrošače koji koriste neke od proizvoda da ih prestanu koristiti te da ih vrate u trgovine u kojim su kupljeni.
Kada je pak riječ o igračkama, u ovoj godini zabranjen je uvoz dviju pošiljki igračaka od 1188 komada. Po nalogu općinske i republičke zdravstvene inspekcije, s tržišta RS-a uklonjena su 2202 komada igračke “ljigavac” jer nisu bila deklarirana u skladu sa zakonom.
U postupku redovitog nadzora predmeta opće upotrebe u maloprodaji, pregledom navedenih igračaka utvrđeno je kako nemaju nikakvu deklaraciju ili je deklaracija na nerazumljivu jeziku.
Nedopušteni sadržaji
Na osnovi sporazuma Inspektorata RS-a i Agencije za nadzor nad tržištem BiH, za ovu godinu, u okviru projekta proaktivnog nadzora neprehrambenih potrošačkih proizvoda, planirano je uzimanje uzorka igračke “ljigavac” kako bi laboratorijski bile ispitane.
Najčešće utvrđene nepravilnosti ranije su se odnosile na nedopušten sadržaja ftalata i lako izvlačenje niti. Kontrolirane su igračke podrijetlom iz različitih zemalja, međutim, sve neispravne pošiljke bile su podrijetlom iz Kine.
 
Objava Produžni kabeli, ventilatori, dječja igračka “ljigavac”… neki su od povučenih proizvoda u BiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement