Connect with us

BiH

Proizvođači nezadovoljni otkupnom cijenom malina: “Cijenu treba utvrdi…

Avatar

Published

on

Proizvođači nezadovoljni otkupnom cijenom malina: “Cijenu treba utvrdi...

“To je minimalna cijena koja pokriva naše rashode i nekima osigurava manju, a nekima nikakvu zaradu. Očekujemo da će cijena biti viša”, ističe Stojanović

Nakon završene berbe malina u Republici Srpskoj, proizvođači i otkupljivači još pregovaraju o cijeni.

Zbog svega, malinari traže da ubuduće cijena bude utvrđena na početku berbe, što je, prema ocjeni hladnjačara, neizvodivo.

Ivan Stojanović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara “Vilamet” iz Bratunca, Srebrenice i Milića, rekao je kako još nije utvrđena cijena ovogodišnjeg roda maline iako su prošla gotovo dva mjeseca od završetka berbe, pišu Nezavisne.

“Zbog ovakvog odnosa i nedefinirane cijene na početku berbe, mnogi proizvođači će smanjiti površine zasađene tim jagodičastim voćem. Imamo informacije da će jedan broj proizvođača odustati od malinarstva zbog problema koji već nekoliko godina prati tu proizvodnju”, rekao je za Srnu Stojanović.

On kaže kako je utvrđena cijena maline na početku berbe važna proizvođačima, te kada im je ta cijena poznata, onda mogu razmišljati o isplativosti i angažiranju dodatne radne snage.

Kada su u pitanju ovogodišnji prinosi maline, Stojanović ističe da je rod najkvalitetniji u posljednjih pet godina, ali da su prinosi niži od 30 do 40 posto u odnosu na prošlogodišnji.

Dodao je kako imaju informacije da su dva otkupljivača priopćila proizvođačima da će za kilogram preuzete maline platiti 2,5 KM.

“To je minimalna cijena koja pokriva naše rashode i nekima osigurava manju, a nekima nikakvu zaradu. Očekujemo da će cijena biti viša”, ističe Stojanović.

Na području Bratunca ovogodišnju berbu malina pratio je nedostatak berača, a mnogi su odustali od tog sezonskog posla jer im je, kažu, bila neprihvatljiva dnevnica do 40 KM, ili 80 feninga za kilogram ubranog voća, za 14 i više sati rada po vrućini u izuzetno teškim okolnostima.

Ranko Živković, vlasnik i direktor TZR “Pčela”, hladnjače u Srebrenici, kaže da je njihova cijena za otkup utvrđena prije 15 dana.

“Cijena maline dovezene pred hladnjaču je 2,60 KM, a na terenu je 2,5 KM, gdje voze moje kombi vozila. Što se tiče kvalitete, ona je zadovoljavajuća. U biti, u 80 posto slučajeva se može reći da je roba bila izuzetno kvalitetna”, rekao je Živković.

On kaže kako je za malinu uobičajeno da se cijena utvrdi po završetku berbe ili nakon 90 posto berbe, dok se ne vidi kakva je kvaliteta robe i izvozne cijene.

“Prije toga bi sve bilo kockanje, nemoguće je na početku berbe formirati cijene, jer tada nitko neće ni od kupaca iz inozemstva reći cijenu. Sve je lanac koji je povezan i mnogo ovisi i od njih”, pojasnio je Živković.

Ivan Todić, direktor Opće poljoprivredne zadruge “Srebrenica” u Srebrenici, kaže kako će prva klasa maline na ovom području većinom biti plaćena po cijeni od 2,5 KM.

“Svake godine proizvođači traže veću cijenu, ali trenutno mislim da nema prostora za neka znatnija povećanja. Na ovu cijenu od 2,5 KM država će osigurati pet posto PDV-a onima koji imaju prijavljeno gazdinstvo, te će imati i poticaje resornog ministarstva”, rekao je Todić.

On kaže kako je cijena utvrđena kada se završila sezona, te da eventualno neke hladnjače možda korigiraju cijene i plate nešto drugačije, ali da će to uglavnom biti oko 2,5 KM, jer tržište ne bi moglo podnijeti neke veće promjene.

Please follow and like us:

(Srednjabosna.com)

Objava Proizvođači nezadovoljni otkupnom cijenom malina: “Cijenu treba utvrditi na početku berbe…” pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement