Connect with us

BiH

Prosječna plaća u RS-u će ove godine biti 1.000 maraka, ili možda iduć…

Avatar

Published

onDrugi oktobar prošle godine, predizborna kampanja u punom jeku. Predsjednik SNSD-a i tadašnji predsjednik RS-a Milorad Dodik najavljuje povećanje prosječne plaće u tom entitetu, i to na okruglih hiljadu maraka.
– Ono što želimo iduće godine jeste povećanje prosječne plaće. Odmah poslije izbora ćemo sjesti, izračunati i vidjeti šta nam je potrebno da obezbijedimo da prosječna plaća bude 1.000 KM – izjavio je tada Dodik za Alternativnu televiziju.
Poneseni predizbornim obećanjima, među kojima je i ono o povećanju plaća, građani RS-a odlučili su mu ukazati povjerenje. Milorad Dodik postao je tako član Predsjedništva BiH, a njegov SNSD ostao na vlasti u Republici Srpskoj.
Sedam mjeseci kasnije, prosječna plaća u RS-u i dalje iznosi 896 KM. S druge strane, potrošačka korpa za jednu četvoročlanu porodicu u februaru ove godine koštala je 1.902,07 KM, podaci su entitetskog Saveza sindikata.
Dvadeset i prvi mart 2019. godine, predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković u Banjoj Luci izjavljuje da u ovom trenutku nije realno obećavati povećanje prosječne plaće na 1.000 KM te da će se to “možda” dogoditi iduće godine.
– Planiramo da u narednom periodu možda radimo i na tom povećanju, ali u ovom momentu nije realno da to obećavamo – rekao je Višković.
Dodao je da u RS-u ne može biti povećan bruto društveni proizvod i prosječna plaća dok ne budu realizovane značajnije investicije.
Nepunih desetak dana kasnije, 1. aprila, predsjednica RS-a Željka Cvijanović tvrdi suprotno.
– Povećati plaće, svakako da, i to jeste naše opredjeljenje i radimo na tome. Naše opredjeljenje ostaje da se ubrzano dođe, ove godine, do prosječne plaće koja je hiljadu maraka, a do najniže plaće koja će biti petsto maraka – izjavila je Cvijanović.
Kome, dakle, trebaju vjerovati građani RS-a?
Prezauzeti Milorad Dodik na novoj je funkciji posve zaboravio na svoje predizborno obećanje i prepustio svojim nasljednicima na vlasti u RS-u da pravdaju njegove nerealne izjave. A oni se, očigledno, međusobno ne mogu složiti.
Da su želje jedno, a realnost nešto sasvim drugo, pokazuje i izjava premijera Viškovića koji kaže kako je Vlada RS-a u prvih 100 dana mandata uradila i više od onoga što je promovisano u ekspozeu i mjerama ekonomske politike.
– Vlada je napravila Akcioni plan, radi na sprovođenju sedam mjera koje su predviđene ekspozeom i već su napravljeni pomaci – ustvrdio je Višković u programu RTRS-a.
O tome kakvi su “pomaci” napravljeni, govori analiza portala Istinomjer koji prati realizaciju obećanja stranaka koje čine vlast u RS-u.
– Od ukupno 217 obećanja partija koje su formirale Vladu Republike Srpske, u prvih 100 dana njenog rada u potpunosti su ispunjena dva obećanja, koja se odnose na povećanje plaća prosvjetnim radnicima te potpisivanje Povelje o srpskom kulturnom prostoru – navodi Istinomjer.
Objava Prosječna plaća u RS-u će ove godine biti 1.000 maraka, ili možda iduće… pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement