Connect with us

BiH

Prošle godine 90 djece žrtava nasilja, u tri slučaja oduzeto roditeljs…

Avatar

Published

onCentar za socijalni rad u Banjoj Luci prošle godine je evidentirao 90 djece koji su bili žrtve nasilja u porodici, a u tri slučaja roditeljima je oduzeto roditeljsko pravo.
Značajan porast zabilježen je kada su u pitanju porodice sa poremećenim porodičnim odnosima, koji prolaze evidenciju Centra za socijalni rad Banja Luka i takvih je lani bilo 649, a godinu ranije 529 porodica.
Alarmantan je i broj porodica u kojima su djeca zanemarivana ili zlostavljanja i takvih je u prošloj godini, na području koje pokriva banjalučki centar, bilo 207, a godinu ranije ukupno 168 porodica.
– Evidentno je da je, iz godine u godinu, problematika koja se javlja u porodicama kod kojih postoji zanemarivanje i zlostavljanje djece, sve kompleksnija. Posebno je izražena kada je u pitanju emocionalno zlostavljanje djece iz konfliktnih razvoda, koji vrše različite oblike emocionalnog zlostavljanja svoje djece otuđujući ih od roditelja sa kojim djeca ne žive –  navodi se u izvještaju Centra za socijalni rad Banja Luka za prošlu godinu.
Socijalni radnici posebno upozoravaju na neadekvatnu reakciju suda kada su u pitanju slučajevi nasilja u porodici.
– Već godinama se susrećemo sa uobičajenom praksom da prijave nasilja kod sudije za prekršaje dolaze na red za rješavanje nakon šest do osam mjeseci od počinjenog nasilja. U Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici je jasno propisano da su “subjekti zaštite dužni bez odlaganja obezbijediti hitno rješavanje predmeta nasilja u porodici, vodeći računa da su interes i dobrobit žrtve prioritet u tim postupcima”, ali sudije ove predmete tretiraju jednako kao saobraćajne prekršaje – obrazložili su nadležni u banjalučkom centru.
 
 
 
(Faktor.ba)
Objava Prošle godine 90 djece žrtava nasilja, u tri slučaja oduzeto roditeljsko pravo pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement