Connect with us

BiH

Prošle godine protjerano 16 osoba koje predstavljaju prijetnju javnom …

Avatar

Published

on

Prošle godine protjerano 16 osoba koje predstavljaju prijetnju javnom ...

Ukupno 27.769 osoba prošle godine iskazalo je namjeru za azil u Bosni i Hercegovini, pokazuju podaci Službe za poslove sa strancima BiH. S teritorije naše zemlje tokom 2019. godine protjerano je 16 stranih državljana koji predstavljaju prijetnju javnom poretku i sigurnosti BiH.

Ukupno 27.769 osoba prošle godine iskazalo je namjeru za azil u Bosni i Hercegovini, pokazuju podaci Službe za poslove sa strancima BiH. S teritorije naše zemlje tokom 2019. godine protjerano je 16 stranih državljana koji predstavljaju prijetnju javnom poretku i sigurnosti BiH.

Služba za poslove sa strancima BiH je u postupcima izražavanja namjere za azil u terenskim i privremenim prihvatnim centrima vršila registraciju 27.769 osoba, prilikom čega su od tih osoba uzimani biometrijski podaci, fotografisani su, a nakon navedenog inspektori za strance su u razgovoru s njima prikupljali operativne podatke koji su razmjenjivani s ostalim agencijama za provedbu zakona u BiH.

Kada je riječ o rješavanju statusnih pitanja stranih državljana procijenjenih kao prijetnja po nacionalnu sigurnost BiH, Služba za poslove sa strancima BiH je od drugih nadležnih sigurnosnih institucija zaprimila informaciju za 29 sigurnosno interesantnih stranih državljana.

“Od 29 sigurnosno interesantnih stranih državljanina, služba je tokom 2019. godine preduzimanjem radnji iz svojih nadležnosti i pojačanim aktivnostima kontrole kretanja i boravka stranaca u BiH, pronašla, procesuirala i izrekla mjere protjerivanja za 16 stranih državljana koji predstavljaju prijetnju javnom poretku i sigurnosti BiH, dok se ostale osobe nisu nalazile na teritoriji BiH”, navode iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Podatke o svim osobama koje predstavljaju prijetnju javnom poretku i sigurnosti BiH služba za poslove sa strancima BiH je evidentirala u bazu “ROS-a”, kojoj pristup ima Granična policija BiH, te će onima koji nisu na području BiH prilikom pokušaja njihovog ulaska u BiH biti odbijen ulazak.

Što se tiče prihvata po osnovu Sporazuma o readmisiji, u periodu od 1. januara do 31. decembra 2019. godine ukupno su prihvaćena 783 strana državljanina i to svih 783 po osnovu Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o vraćanju i prihvaćanju osoba čiji je ulazak i boravak nezakonit.

Klix.ba

Objava Prošle godine protjerano 16 osoba koje predstavljaju prijetnju javnom poretku i sigurnosti BiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement