Connect with us

BiH

Protest Dodiku zbog verbalnog napada na novinara Kovačevića

Avatar

Published

on

Protest Dodiku zbog verbalnog napada na novinara Kovačevića

BiH

BH novinari

UO BH novinara najoštrije osuđuje verbalne prijetnje Kovačeviću i BN TV, te zahtijeva profesionalnu i zakonitu reakciju policijskih i pravosudnih struktura Republike Srpske u ovom slučaju, bez obzira što je riječ o Miloradu Dodiku, nositelju najviše funkcije u BiH i politički najmoćnijoj osobi u RS

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputila je javni protest Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a, zbog verbalnog napada na novinara Vladimira Kovačevića, dopisnika BN televizije.

Napad se desio u petak na pres-konferenciji u Banjoj Luci, kada je Kovačević pitao Milorada Dodika o “ozbiljnosti” najave blokade institucija BiH i da li će ostati “dosljedan” u svojim namjerama.

– Na legitimno novinarsko pitanje Dodik nije odgovorio, već je Kovačevića i BN TV nazvao „izdajnicima“, čime je ponovo pokrenuo političku hajku i pritske na ovaj medij i njegove novinare na nedozvoljen način, kršeći njihovo pravo na slobodu izražavanja i siguran rad – navodi se u saopćenju iz Udruženja BH novinari.

[embedded content]

Iz UO Udruženja BH novinari navode da posebno zabrinjava činjenica da se u ovom slučaju radi o višegodišnjem političkom nasilju SNSD-a i njegovih lidera nad novinarima BN TV, koje je 2018. kulminiralo pokušajem ubistva Vladimira Kovačevića. U sudskom postupku samo jedan od napadača je osuđen, dok se drugi nalazi u zatvoru, a nalogodavci ovog krivičnog djela nikada nisu otkriveni.

UO BH novinara najoštrije osuđuje verbalne prijetnje Kovačeviću i BN TV, te zahtijeva profesionalnu i zakonitu reakciju policijskih i pravosudnih struktura Republike Srpske u ovom slučaju, bez obzira što je riječ o Miloradu Dodiku, nositelju najviše funkcije u BiH i politički najmoćnijoj osobi u RS.

– Njegova javna pozicija podrazumijeva potpuno drugačiji odnos prema novinarima i medijskim slobodama, njihovo poštivanje i zaštitu, a kršenje prava na slobodu izražavanja mora biti ošto i efikasno sankcionirano, upravo zbog Dodikove javne odgovornosti – navodi se u saopćenju iz tog udruženja.

Istovremeno, UO BH novinara poziva međunarodne organizacije za slobodu medija i zaštitu ljudskih prava da poduzmu potrebne mjere zaštite novinara BN TV kao i svih drugih novinara u BiH, zbog brojnih i učestalih političkih prijetnji, kao i kršenja slobode izražavanja i sigurnosti novinara u BiH.

Fokus.ba

Objava Protest Dodiku zbog verbalnog napada na novinara Kovačevića pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement