Connect with us

BiH

Provjerava li Stanić Kneževićeve veze ili ušutkuje one koji govore o k…

Avatar

Published

onSve se glasnije u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) govori o tome kako je direktor Perica Stanić trebao dosta ranije, odmah po preuzimanju funkcije, provjeriti sve nezakonitosti svog prethodnika Gorana Zubca, ali i zamjenika Đure Kneževića, piše Patria.
Tako je Stanić tek nakon medijskih natpisa o dešavanjima u Regionalnom uredu Mostar i činjenici da Knežević, koji uživa podršku HDZ BiH ima i „politički zadatak“ koji se već realizira u Regionalnom uredu Mostar u vidu etničkog čišćenja kadrova na štetu Bošnjaka i Srba, posjetio ovaj RU.
Stanić je održao sastanak sa načelnikom ureda i šefovima odsjeka. No, ostalo je nejasno pokušava li to Stanić smiriti situaciju ili pokušava ušutkati one koji ne mogu da gledaju šta se sve radi u najvažnijoj državnoj sigurnosnoj agenciji pa su odlučili da progovore.
– Hoće li Stanić potvrditi da stoji iza toga da je Ervina Pavlovića po svojoj odluci postavio na mjesto šefa odsjeka za ratne zločine, dok se istovremeno vrše provjere validnosti za Ervinovu diplomu, po svemu nazakonito stečenu, što bi Stanić kao direktor morao znati. Ili nije upoznat s tim? lli ne stoji iza odluke postavljanja Pavlovića, već je to ipak uradio na zahtjev svog zamjenika Đure Kneževića? Je li Stanić upoznat da je Ervin Pavlović, šef odsjeka za ratne zločine bio suspendovan zbog učestvovanja u nezakonito provedenim konkursnim  procedurama za činovanje – pita se naš izvor.
Kako otkriva dalje, Knežević je pomogao Pavloviću prilikom unapređenja i promovisanja u čin “samostalnog inspektora”, pa je njegov zadatak da u Regionalnom uredu SIPA-e u Mostaru kontroliše sve procese i o tome ga redovno obavještava.
– Sa druge strane Knežević Pavlovića priprema da naslijedi sadašnjeg načelnika. Ervin Pavlović je ujedno i “kontrolor” načelnika Željka Ćorića, jer njega Knežević ne može uvijek da stavi pod “kontrolu”. Pavlović je istražitelj koji je svoju diplomu stekao u Novom Sadu pod još neprovjerenim okolnostima, jer se to uporno zataškava. O ovakvim diplomama više puta je u ranijem periodu pisano u sredstvima informisanja – kaže naš izvor.
Da Stanić mora znati o nezakonitim odlukama o činovanju dokaz su i sudske odluke koje su počele dolaziti u SIPA-u, koje dokazuje da je određen broj činovanja proveden nezakonito.
– Zato govorim da je Stanić prvo trebao „počistiti“ sve nezakonitosti oko činovanja koje je radio njegov prethodnik Zubac, pa tek onda nastaviti dalje. I Knežević je zbog učestvovanja u nezakonitim činovanjima bio predmet tužilačkih organa – ističe dalje naš izvor.
Stanić je sada u situaciji da je činovao policijske službenike kojima po odlukama sudova ne pripada taj čin.
– Šta će učiniti Stanić teško je pitanje. Odluke sudova o činovanjima govore samo i da je policijski odbor u posljednjem sastavu radio samo kako im nalože njihovi šefovi. Taj policijski odbor je samo potvrđivao odluke komisija za činovanje, odnosno potvrđivao kriminal – dodao je naš izvor.
 
 
(nap)
Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement