Connect with us

BiH

Provjeru sve više traže djeca, svaki šesti muškarac nije otac!

Avatar

Published

onU Bosni i Hercegovini je posljednjih godina povećan broj zahtjeva za utvrđivanje očinstva DNK analizom. Provjera očinstva u Institutu za genetičko inžinjerstvo i biotehnologiju u Sarajevu košta 250 i 500 KM.
Njihovi rezultati moraju biti najtačniji s obzirom na to da utječu na ljudske sudbine. Iako je mnogima teško da se odluče na taj potez, sumnja da odgajaju tuđe dijete muškarce najviše tjera da urade provjeru DNK. Žene uglavnom traže testiranje očinstva kako bi se ostvarilo pravo na alimentaciju i pravo na ostavštinu.
 Specifične situacije
Institut za genetičko inžinjerstvo i biotehnologiju primio je prošle godine 71 zahtjev za utvrđivanje očinstva ili drugih srodničkih odnosa. Kako je za “Avaz” potvrdila dr. Jasmina Čakar, viša naučna saradnica, šefica laboratorija za forenzičku genetiku Univeriteta u Sarajevu, DNK analizu najviše su tražili očevi, ali i djeca.
– Podnosioci zahtjeva za utvrđivanje očinstva ili drugih srodničkih odnosa najčešće su potencijalni očevi, a često i djeca. Pozitivan rezultat utvrđivanja očinstva bio je u 60 slučajeva, dok je u 11 slučajeva potvrđen negativan rezultat – kazala je dr. Čakar.
Navela je da je u prva dva mjeseca ove godine Institutu upućeno deset zahtjeva za utvrđivanje očinstva ili drugih srodničkih odnosa. Za naš list osvrnula se i na specifične situacije s kojima se susreće u ovom poslu.
– Specifične situacije su kad se testiranju podvrgnu dva potencijalna oca i više djece te se ustanovi da nijedan od njih nije biološki otac ili jedan bude biološki otac jednog, a drugi bude biološki otac drugog djeteta – navela je dr. Čakar.
Na rezultate utvrđivanja očinstva ili biološkog srodstva čeka se najduže 15 dana od dana prikupljanja bioloških uzoraka.
– Cijena utvrđivanja očinstva ovisi o tipu bioloških uzoraka koji se koriste u DNK analizi. Najniža cijena je za bris bukalne sluznice i iznosi 250 KM, a najviša za koštane uzorke i košta 500 KM – kazala je ona.
Forenzički laboratorij
DNK laboratorij Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske u Banjoj Luci jedini je forenzički laboratorij u manjem entitetu gdje se može uraditi analiza spornog očinstva. Iz ove ustanove ističu da se broj onih koji provjeravaju očinstvo prošle godine povećao u odnosu na 2017. godinu.
Lani su obradili 63 zahtjeva, a rezultati su većinom bili pozitivni. Sedam zahtjeva za utvrđivanje očinstva bilo je negativno 2018. godine tako da od ispitivanih muškaraca, odnosno pretpostavljenih bioloških očeva, svaki deveti nije otac.
 
Podaci za 2018. godinu 
FBiH                                                    RS
71 zahtjev                                          63 zahtjeva
60 pozitivnih rezultata                       56 pozitivnih rezultata
11 negativnih rezultata                       7 negativnih rezultata
 
 
(avaz)
Objava Provjeru sve više traže djeca, svaki šesti muškarac nije otac! pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement