Connect with us

BiH

Prvi austrijski bal u Vijećnici

Avatar

Published

onPrvi austrijski bal u Sarajevu počeo je intoniranjem himni Bosne i Hercegovine te Austrije, kao i izvedbom “Ode radosti”
Prvi austrijski bal otvoren je večeras u Vijećnici u Sarajevu. Tim jedinstvenim događajem Sarajevo je postalo jedan od 40 gradova svijeta u kojima se održava ova manifestacija.
Prvi austrijski bal/Bešić Benjamin
 
Ambasador Austrije u Bosni i Hercegovini Martin Pammer na otvorenju je rekao da su glavni povod prijateljske veze dviju država te njihovih glavnih gradova Sarajeva i Beča. Jedan od povoda je i obilježavanje 150 godina valcera “Na lijepom plavom Dunavu”, koji je, po ambasadorovim riječima, “na neki način druga himna Austrije”.

 
Prvi austrijski bal/Bešić Benjamin
 
Pammer je pozdravio brojne zvanice, diplomate, ministre, čelnike Kantona i Grada Sarajeva te vijećnike iz Beča, goste iz Bosne i Hercegovine te inozemstva.
Prvi austrijski bal/Bešić Benjamin
 
Zvanicama se obratio i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka riječima da je večerašnja jedinstvena manifestacija u Vijećnici dokaz prijateljstva dva grada i naroda te nastavak dobre suradnje Beča i Sarajeva.
Učesnike manifestacije pozdravio je također vijećnik iz Beča Ernst Woller koji je zvanicama prenio prijateljske pozdrave gradonačelnika Michaela Haupla te naglasio da je u uvodnom dijelu bala napravljen spoj bosanskohercegovačke i austrijske kulture.
 
Prvi austrijski bal/Bešić Benjamin
 
Prvi austrijski bal u Sarajevu počeo je intoniranjem himni Bosne i Hercegovine te Austrije, kao i izvedbom “Ode radosti”.
Uvodni dio bio je i špalir učesnika, plesnih parova te članova folklornih sekcija, a potom je Kulturno-umjetničko društvo “Baščaršija” izvelo narodne igre iz Bosne i Hercegovine, dok je orkestar Bečkog Opernog bala pod upravom maestra Uwea Theimera izveo Bečki valcer.
Prvi austrijski bal/Bešić Benjamin
 
Počasni pokrovitelji Prvog austrijskog bala u Sarajevu su austrijski savezni ministar Sebastian Kurz te gradonačenici Sarajeva i Beča Abdulah Skaka i Michael Haupl.
Prvi austrijski bal/Bešić Benjamin
 
U počasnom predsjedništvu su čelnici Kantona Sarajevo, načelnici sarajevskih općina Centar i Stari Grad, komandant Misije EUFOR-a general-major Anton Waldner i vijećnik Grada Beča Ernst Woller.
Prvi austrijski bal/Bešić Benjamin
 
Velike zasluga ze održavanje manifestacije pripadaju austrijskom ambasadoru u BiH Martinu Pammeru, prvom čovjeku Odbora za Bal, piše Fena.


The post Prvi austrijski bal u Vijećnici appeared first on Jajce-Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement