9.8 C
Jajce
Četvrtak, 8 veljače, 2024
BiH

Prvi električni automobil koji vozi na ljudski izmet

Urban Utilities, australska kompanija koja se bavi alternativnim pogonima automobila, lansirala je svoj prvi SUV koji vozi na ljudski izmet, proširujući svoju flotu vozila koji se napajaju električnom energijom generiranom od ljudskog otpada.

Prigodno nazvan ‘Broj 2’, modificirana Hyundai Kona Electric je drugi automobil kojeg je kompanija predstavila. Glasnogovornica Urban Utilitiesa Anna Hartley opisala je automobil ‘novim klincem na bloku’.

Anna Hartley, glasnogovornica Urban Utilitiesa

Urban Utilities

‘Broj 2 nije vaš prosječni SUV – to je S-Poo-V, s ogromnim emojijem izmeta na bočnoj strani automobila, tako da nitko neće imati problema s nagađanjem što ga pokreće. U prosjeku, dnevne navike jedne osobe mogu proizvesti dovoljno električne energije da bi automobil mogao prijeći oko 450 metara’.

image

Mitsubishi i-MiEV, prvi automobil na ljudski otpad Urban Utilitiesa

Urban Utilities

Energija koja se koristi za punjenje SUV-a proizvodila se kada je bioplin iz pročišćavanja otpadnih voda doveden u kogeneracijsku jedinicu – divovski motor koji proizvodi električnu energiju, u postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda Oxley u Brisbaneu.

image

Urban Utilities ‘Broj 2’, Hyundai Kona

Urban Utilities

‘Možda to ne znaju, ali više od 330,000 ljudi na jugu i zapadu Brisbanea pomažu nam u stvaranju goriva za naše automobile, svaki put kad puste vode na WC-u’, sa smiješkom je izjavila Anna. ‘Prošle financijske godine proizveli smo dovoljno električne energije za napajanje gotovo 4000 domova tijekom cijele godine’.

image

Urban Utilities ‘Broj 2’, Hyundai Kona

Urban Utilities

‘Koristeći energiju dobivenu od ljudskog otpada, smanjujemo svoje operativne troškove i pomažemo okolišu korištenjem održivijeg izvora energije, tako da je riječ o win/win situaciji’. Broj 2 će u prodaju zajedno s prvim australskim automobilom na ovaj pogon, kojeg je Urban Utilities predstavio prije četiri godine.

image

Mitsubishi i-MiEV, prvi automobil na ljudski otpad Urban Utilitiesa

Urban Utilities

‘Pripazite na naš tim koji već vozi po gradu. Ako ga upadljiv dizajn ne oda, registracijske pločice ‘Broj 2′ sigurno hoće. Oni koji žele osobno pogledati našu flotu, mogu to učiniti na našem predstojećem festivalu održivosti Green Heart Fair u Chermsideu 30. svibnja’, podsjetila je Anna.

 

 

(Jutarnji list)

The post Prvi električni automobil koji vozi na ljudski izmet appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Sve je teže nabaviti vakcine protiv Kovida-19, “Doktor O” glavni posrednik

Jajce Online

Međunarodni aerodrom Tuzla uvodi nove linije

Jajce Online

Pola života posvetio satu na Sahat-kuli

Jajce Online