Connect with us

Jajce

Prvi put obilježen ‘Dan šehida’ na Centralnom spomen-obilježju u Jajcu…

Jajce Online

Published

on


Prvi put na Centralnom šehidskom spomen-obilježju u Jajcu obilježen je “Dan šehida” – drugi dan Ramazanskog bajrama. Tom prilikom proučena je dova te položeno cvijeće, a obilježavanju su prisustvovali članovi porodica šehida: roditelji, jetimi, braća, sestre…
Nažalost još uvijek nemamo razvijenu kulturu sjećanja i kolektivnu svijest, jer smo očekivali prisustvo većeg broja Bošnjaka i prisustvo predstavnika Bošnjaka. Šehidi nisu “dali” svoje živote samo za vjeru i Islamsku zajednicu, nego i za državu Bosnu i Hercegovinu.

Da nije bilo šehida danas mnogi ne bi mogli obnašati izvršnu i zakonodavnu vlast! Ne bi bilo ni države BiH, ni Islamske zajednice, ni muslimana, ni Bošnjaka, ni…
Naravno, neki će reći: Mi dajemo podršku na drugi način. Taman, hvala im! Ali treba da znaju da postoji red, prioritet, datum, dan, vrijeme, sjećanje, obilježavanje! Nemojte dijeliti “naknadnu pamet”! Siti smo mi toga!
Naravno, zasluga pripada i gazijama-borcima ARBiH, iako su malo zaboravljeni, nejedinstveni i konfuzni, oni zaslužuju svaki respekt.
Bez obzira na naše stanje, molimo dragog Boga da nam podari šefaat-zauzimanje šehida na Sudnjemu danu, a njihovim članovima porodica strpljenje i nagradu za isto! Amin, navode na Fb stranici Medžlisa Islkamske zajednice Jajce.

 
Na ploči 328 imena
Centralno šehidsko spomen-obilježje ubijenim civilima i poginulim borcima Jajca svečano je otvoreno 1. decembra prošle godine u haremu džamije Esme sultanije.
Spomen-obilježje, s naglašenom arhitektonskom simbolikom, čija vrijednost prelazi preko 150.000 maraka izradila je firma Mer-Kunić, a na njemu je uklesano 328 imena svih ubijenih i poginulih koji su rođeni u jajačkom kraju.
Sredstva za izgradnju većim djelom su prikupljena donacijama pojedinaca iz cijele BiH, a dio novca osiguran je putem javnih poziva federalnih ministarstava i javnih poduzeća. Na ploči se nalazi 328 imena šehida koji su dali svoj život za nasu današnju slobodu
Ovo je jedan od najvažnijih projekata Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Jajce.
 
 
(MIZ Jajce/Jajce Online)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement Enter ad code here
Moguća kiša
Danas 03/2530%
Moguća kiša
Moguća kiša
Sutra 03/2640%
Moguća kiša
Potpuno oblačno
Srijeda 03/2710%
Potpuno oblačno
Vedro
Četvrtak 03/280%
Vedro
Djelomična naoblaka
Petak 03/2910%
Djelomična naoblaka