Connect with us

BiH

Prvi put uspješno liječenje hepatitisa u Federaciji BiH

Avatar

Published

onOboljeli od hepatitisa C u Federaciji BiH odnedavno su prvi put dobili mogućnost liječenja najnovijim lijekovima. Ovom terapijom pacijenti su potpuno izliječeni nakon svega osam do 12 sedmica terapije – kazala je za Fenu v.d. direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH  dr. Vlatka Martinović.
Prema njenim riječima, od početka 2019. godine omogućili su najnovije lijekove za liječenje hepatitisa C.
– Ovakvi lijekovi kod nas ranije nisu postojali, a njihovom primjenom pacijenti oboljeli od hepatitisa C su nakon osam do 12 sedmica izliječeni – ističe dr. Martinović.
Ovo je posebno značajno ako se uzme u obzir da, prema podacima Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, broj oboljelih od hepatitisa C i B posljednjih godina raste.
– Tako je u 2017. godini Zavod finansirao liječenje 537 pacijenata oboljelih od hepatitisa C i B, što je za oko 13 posto više nego u 2016. godini, kada su liječena 474 pacijenta. U 2018. godini liječeno je oko 10 posto više nego u prethodnoj godini, odnosno 590 pacijenata – navela je dr. Martinović.
U svim kliničkim centrima i bolnicama u FBiH, građani se mogu testirati na hepatitise B i C.
– Sada kada je i u našoj zemlji dostupna najnovija terapija za liječenje hepatitisa C, uključimo se zajedno prevencijom, testitranjem i edukacijom kako bi zajednički eliminirali virusne hepatitise B i C u FBiH – apelira dr. Martinović.
Napominje da hepatitisi predstavljaju jedno od najčešćih infekcija u suvremenom svijetu, koje dovode do teških posljedica poput ciroze i raka jetre, a oko 400 miliona ljudi zaraženo je virusom hepatitisa B i C. Procjenjuje se da samo u evropskoj regiji godišnje umre 112.000 ljudi od komplikacija prouzročenih tim virusima.
Na kraju razgovora je podsjetila da su 28. maja 2016. godine 194 zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije donijele historijsku odluku o eliminaciji virusnih hepatitisa do 2030. godine. Usvojena je i Globalna zdravstvena strategija o virusnim hepatitisima čiji je cilj smanjenje smrtnosti i značajno povećanje liječenja oboljelih do 2020. godine.
 
 
(Fena)
Objava Prvi put uspješno liječenje hepatitisa u Federaciji BiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement