Kako je saopćeno iz MUP-a Kantona Sarajevo, radi se o planskim aktivnostima Uprave policije MUP-a KS od septembra mjeseca 2019. godine, a s ciljem poboljšanja stanja sigurnosti na području Kantona Sarajevo, s ciljem prevencije vršenja krivičnih djela i prekršaja.

– Tokom pretresa navedenih objekata zatečeno je 66 osoba, za koje je, shodno ovlaštenjima propisanim Zakonom o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, provjeren identitet i izvršen je njihov pregled. Tom prilikom u objektu koji je bio predmet pretresa, na području općine Novo Sarajevo, pronađeno je i izuzeto više paketića sa materijom koja asocira na opojne droge amfetamin i ecstasy. Također, jedno lice je lišeno slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga – saopćili su iz MUP-a KS.

Iz policije su napomenuli da su u posljednjih pet mjeseci, u sklopu planiranih operativnih aktivnosti izvršili preglede, racije, a po potrebi i pretrese više ugostiteljskih objekata, klubova igara na sreću, kao i drugih objekata i motornih vozila.

– Tom prilikom je izvršen pregled, odnosno pretres 43 objekta u kojima je zatečeno i pregledano 920 osoba, kao i 123 vozila, te je oduzeta određena količina materije koja asocira na opojne droge i predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela i prekršaja, odnosno u određenim slučajevima su pronađena lica za kojima je u ranijem periodu raspisana potraga ili se dovode u vezu sa izvršenjem određenih krivičnih djela, te su tom prilikom lišena slobode – navodi se u saopćenju.

Spomenute aktivnosti preventivno-represivnog karaktera će biti nastavljene i u narednom periodu, najavili su iz MUP-a KS.