Connect with us

BiH

Radnici koji su priznali da su platili za posao i dalje rade

Avatar

Published

onZdravstvene ustanove na području Unsko-sanskog kantona iz godine u godinu posluju sa sve većim gubicima, a jedan od najvećih problema je prekomjerno zapošljavanje u proteklih nekoliko godina.
U Ministarstvu zdravstva USK kažu kako su izuzeci domovi zdravlja u Cazinu i Sanskom Mostu, koji su u protekloj godini imali pozitivan finansijski saldo.
Prema riječima ministrice zdravstva u Vladi USK Nermine Ćemalović, najveći gubitaš je Kantonalna bolnica u Bihaću, čija ukupna dugovanja iznose oko 11,5 miliona maraka, a u nezavidnoj situaciji se nalazi i Opća bolnica u Sanskom Mostu, koja zbog malog broja zdravstvenih osiguranika posluje na rubu egzistencije. Ćemalovićeva je istakla kako su problemi u ovdašnjem zdravstvu uzrokovani nizom faktora, a jedan od njih je prekomjerno zapošljavanje u zdravstvenim ustanovama, zbog čega su one dovedene u poziciju da nisu u stanju izmirivati tekuće obaveze. Kaže kako je u posljednjih nekoliko godina u tim ustanovama najveći broj novouposlenih iz kategorije nemedicinskih radnika. Ovom prilikom aktuelizirala je problem nezakonitog zapošljavanja 36 radnika u Domu zdravlja u Bihaću.
“Ova su lica opteretila budžet Doma zdravlja i onemogućila ne samo isplatu osnovne plaće, nego i onog što je trebalo zaposlenicima isplatiti po kolektivnom ugovoru. Ti radnici i dalje rade. Ja sam razgovarala s novom direktoricom u vezi s daljim radom tih osoba, koje su priznale da su platile za svoje zapošljavanje, inspekcija je uradila kontrole, ali nije dala upute i konkretne prijedloge da li treba da ostanu bez posla. I nova direktorica je u dilemi kako da pravno riješi ovaj problem”, kazala je Ćemalovićeva.
Ona je konstatirala da nadležne institucije nisu dale konkretno rješenje za taj problem i pored činjenice da je bivša direktorica priznala kako je zaposlila radnike za novac, a radnici priznali da su dali novac za radno mjesto.
“Mislim da je opravdano da se tim radnicima uruči radna knjižica”, istakla je Ćemalovićeva.
Podsjećamo, protiv bivše direktorice Doma zdravlja u Bihaću Anele Kasumović-Softić podignuta je optužnica kojom joj se na teret stavlja da je mimo potreba i zakonskih procedura zapošljavala nove radnike, uzimala novac od njih i na taj način ostvarivala nezakonitu imovinsku korist. Također, prekomjerna zapošljavanja zabilježena su i u domovima zdravlja u Velikoj Kladuši, Cazinu, Bužimu i Bosanskoj Krupi.
 
 
(nezavisne)
Objava Radnici koji su priznali da su platili za posao i dalje rade pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement