11.1 C
Jajce
Nedjelja, 17 listopada, 2021
Klik Jajce
BiH Jajce Online

Radnici Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH mjesecima ne dobivaju plaće

Radnici Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine mjesecima ne dobivaju zarađene plaće.

Poslednja im je uplaćena julska , slijedeću bi kako trenutno stvari stoje, trebali dobiti tek sredinom naredne godine. Naime, tada bi trebao biti raspisan javni poziv Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture i sporta za 2022. godinu.

Direktan krivac

Direktni krivac za ovakvo stanje je neusvajanje budžeta na državnom nivou, tako da će ove godine izostati javni poziv za sufinansiranje projekata institucija kulture Ministarstva civilnih poslova BiH, iz koje se obično osigurava trećina budžeta Muzeja.

Tri poziva

Muzej književnosti je jedan od sedam institucija kulture kulture od značaja za BiH koje nemaju stalni izvor finansiranja. Preživljavaju tako da sredstva za plaće, režije i sve ostalo pokušavaju osigurati putem tri javna poziva, kantonalnog, federalnog i državnog.

Vlada KS je u prošlom sazivu započela proces da ovaj Kanton preuzme finansijska prava, međutim, to nikad nije realizirano.

 

 

(avaz)

The post Radnici Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH mjesecima ne dobivaju plaće appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Čolak: BiH mora nastaviti europski i euroatlanski put i početi ključne…

Jajce Online

Nastavlja se Evropska liga: Četiri bh. fudbalera u nokaut fazi, Inter …

Jajce Online

Intervju s predsjedateljem OV Jajce, Ivom Šimunovićem (drugi dio)

Jajce Online