Connect with us

BiH

Radnici velikih trgovina prvi put u poslijeratnom periodu neće raditi …

Avatar

Published

on

Trgovci koji rade u prodavnicama trgovačkih lanaca Bingo i Konzum prvi put će svi biti slobodni za najveći praznik pripadnika islamske vjeroispovijesti Bajram.
Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti javno se zahvalio upravama ovih kompanija jer su pružili podršku kampanji #slobodnizapraznike, kao i na razumijevanju potreba radnika i radnica da budu sa svojim porodicama za praznike.

“Ovo je prvi put u sektoru trgovine u BiH nakon 1992. da su objekti zatvoreni za Bajram. Iako zvanično nemamo zakon o praznicima, STBiH je pokazao da može osigurati svom članstvu slobodne praznike”, kazali su iz ovog sindikata.

U aprilu ove godine Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH je pokrenuo prvi virtuelni protest pod nazivom “Slobodni za praznike!”, a cilj je bio ukazati na to da veliki broj radnika ne provodi praznike sa svojim porodicama, već radi. Virtuelni protest je pokrenut 29. aprila, uoči praznika Prvog maja kada su ipak pojedine radnje radile, ali skraćeno.

“Prekovremeni sati su jedan od gorućih problema u sektoru trgovine u BiH. Od zabilježenih 340 prijava kršenja radničkih prava prošle godine, 262 su se odnosile na prekovremene sate. Neplaćanje prekovremenih sati prijavilo je 105 uposlenih, 72 nemogućnost korištenja slobodnog dana u sedmici, a njih 43 problem vezan za pravo na korištenje godišnjeg odmora i dnevne pauze. STBiH istrajava u borbi za povećanje plaća u ovoj djelatnosti i pravo na slobodan dan u dane praznika”, poručili su tada iz ovog sindikata.

Prijedlog zakona o praznicima nekoliko puta je bio na dnevnom redu PS BiH, ali nije došlo do njegovog usvajanja.

 

 

(Klix)

Objava Radnici velikih trgovina prvi put u poslijeratnom periodu neće raditi za Bajram pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement