Connect with us

BiH

Radnik s Balkana opisao kako je raditi u Njemačkoj: Ako dođeš u 5.50 k…

Avatar

Published

on

Radnik s Balkana opisao kako je raditi u Njemačkoj: Ako dođeš u 5.50 k...

Već godinama se priča o radu u Njemačkoj, prednostima i manama, zaradi i uvjetima rada. Uglavnom se o odlasku u ovu zemlju govorilo kao o “bijegu u bolji život”, a je li to tako?

Jedan internet korisnik s Balkana, točnije iz Srbije, godinama već živi u Njemačkoj. On je otkrio kako zapravo izgleda realnost i vaša satnica kada ste zaposleni u njemačkoj tvrtki, piše Espreso.

“S nepunih 20 godina otišao sam kod roditelja u Njemačku. Po tadašnjem zakonu maloljetan, a služio sam vojsku. Punoljetstvo je bilo s 21 godinu. Za nekoliko mjeseci sredim sve papire, i nađem posao iz oglasa. Dotada sam malo radio na crno. Teško mi je bilo da ustanem u 4.30 sati, pa sam se navikao. Radi se od 6.00 sati”, prepričava radnik.

Napominje da ako se na posao dođe u 5.50 sati već je kasno.

“Ne stigneš ništa, presvlačenje, kava itd. U  06:01 već strojevi zuje kao da je 10.00 sati. Od  8.55 do 9.00 sati peru se ruke, a od 9.00 do 9.10 je doručak. Vrijeme za doručak pada na teret poslodavca. U 11.55 sati peru se ruke. Od  12.00 do 12.30 sati je ručak. Tih pola sata odrađujemo. U tijeku rada nekada nema vremena ni vodu popiti, a ako hoćeš u toalet zoveš brigadira da te zamjeni (nije ograničeno koliko puta)”, napominje radnik.

Tko na takvu i sličnu disciplinu ne želi da se navikne, neka ostane u svojoj domovini.

“Uvjeti rada su odlični, ista temperatura i ljeti i zimi. Prekovremeni rad se plaća i par dana prije se najavi i nije obavezan, samo ono iz ugovora. Kad se radi – radi se, a kad odeš kući – nitko te u vezi posla ne uznemirava”, ispričao je radnik.

Please follow and like us:

(Srednjabosna.com)

Objava Radnik s Balkana opisao kako je raditi u Njemačkoj: Ako dođeš u 5.50 kasno je pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement