Connect with us

BiH

Radončić: BiH ne može podnijeti 10.000 migranata, nepotrebno nam je bl…

Avatar

Published

on

Radončić: BiH ne može podnijeti 10.000 migranata, nepotrebno nam je blokiran i Frontex

Radončić: BiH ne može podnijeti 10.000 migranata, nepotrebno nam je blokiran i Frontex
Radončić ističe da bosanskohercegovačka javnost i evropski partneri trebaju znati da je to previše za Bosnu i Hercegovinu, njene građane i njene sigurnosne, humanitarne i smještajne kapacitete.

“Još ranije sam upoznao sve ambasadore evropskih država u BiH da i cifru od oko 5.000 ilegalnih migranata iznimno teško preživljavamo. O prihvatanju kvote od 10.000 migranata, što se, istina, dogodilo prije najnovije eskalacije, uopće nisam htio ni razgovarati. O tome sam, prilikom potpisivana Izjave, upoznao gospodina Izetbegovića i Komšića. Naši pojedini kantoni već su preumorni od toga da je teret međukontinentalnog preseljavanja naroda pao na njih. Da se ne govori da od prve migrantske krize iz 2015. godine, u Bosni i Hercegovini nije ništa sistemski urađeno da se izvuku pouke, inoviraju zakoni, podignu budžeti, zaposli mnogo veći broj graničnih policajaca i učini više da BiH preuzme puni suverenitet nad upravljanjem migrantskom krizom u njenom sigurnosnom i humanitarnom aspektu”, poručio je Radončić.

Neovisno o tome, kako dalje navodi Radončić, što je neko prespavao ministarske mandate, EU ne smije žrtvovati našu i susjedne zemlje i pokušati da se u BIH napravi masovni prostor za suptilnu selekciju i propuštanje radno sposobnih migranata koji, “kao radna snaga, trebaju pojedinim zemljama EU, od onih nekvalitetnih, bolesnih, s problematičnom prošlošću u kriminalnom ili radikalnom smislu, koje trgovci ljudima na kraju žele ostaviti nama”.

Iscijedit ćemo vodu iz kamena da izvučemo maksimalni broj domaćih policajaca iz inače nedostajuće cifre da pariramo krizi. Očekujemo i iniciramo i regionalnu saradnju, ali svi u EU i regionu trebaju shvatiti da moraju preuzeti svoj dio sigurnosne i humanitarne odgovornosti. Jer, siromašna BiH to ne može sama. I, na kraju, neka niko, ni izvan BiH ni u njoj, ne gaji iluziju da ćemo dozvoliti da sve padne na teret kantona u kojima su Bošnjaci većina ili samo na jedan entitet. Naročito oni koji su potpuno nepotrebno blokirali Frontex, čija pomoć bi nam sada, kao i IOM-a, bila neprocjenljivo važna”, poruka je ministra sigurnosti Fahrudina Radončića.

Treba naglasiti da cijeli svijeti svjedoči haotičnim scenama na granici između Turske i Grčke. Tako je danas sirijski migrant koji je želio preći iz Turske u Grčku umro uslijed zadobijenih povreda, a nakon što su grčke sigurnosne snage intevenisale kako bi spriječile prolazak migranata okupljenih na granici.

Do incidenta je došlo nakon što je turska vlada prošle sedmice otvorila svoju granicu kako bi pustila migrantima da dođu do Evrope. Više od 10.000 migranata pokušalo je kopnom preći granicu, ali grčki granični stražari ispalili su suzavac na gomilu migranata koji su ostali zarobljeni između ograde na ničijoj zemlji, piše Klix.

(Srednjabosna.com)

Objava Radončić: BiH ne može podnijeti 10.000 migranata, nepotrebno nam je blokiran i Frontex pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement