Connect with us

BiH

Radončić: Moja poruka za Dodika – nemoj provincijalizirati ni sebe, ni…

Avatar

Published

on

Radončić: Moja poruka za Dodika – nemoj provincijalizirati ni sebe, ni...

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić izjavio je da blizu 100.000 migranata u Grčkoj čeka da krene preko BiH ka Hrvatskoj i da je zbog tog velikog izazova upozorio evropske zvaničnike. On je prokomentarisao i političku krizu izazvanu iz Republike Srpske.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić izjavio je da blizu 100.000 migranata u Grčkoj čeka da krene preko BiH ka Hrvatskoj i da je zbog tog velikog izazova upozorio evropske zvaničnike. On je prokomentarisao i političku krizu izazvanu iz Republike Srpske.

Na pitanje kako komentariše aktuelnu političku situaciju odnosno blokadu institucija BiH koju su najavili predstavnici RS-a, lider SBB-a je kazao kako se nada da do ozbiljne blokade neće doći.

“Moja poruka Dodiku jeste – nemojte provincijalizirati ni sebe, ni Predsjedništvo BiH ni BiH tako što ćete svakih sedam dana ići u Beograd po svoje mišljenje. Mi očekujemo da sve probleme rješavamo dijalogom i razgovorom jer bez toga nema izlaska iz neugodne situacije. Očekujem da će se se kriza završiti kao prethodne i da ćemo stvari rješavati institucionalno”, izjavio je.

Radončić se osvrnuo na pitanje izazova migrantske krize i onim što očekuje BiH na proljeće.

“U ovom trenutku mislim da je Ministarstvo sigurnosti BiH napravilo veliki rezultat što su svi u Međunarodnoj zajednici i na domaćem nivou shvatili da to nije humanitarno već sigurnosno pitanje. Ne možemo reći da je situacija dobra i naša javnost mora znati sve”, kazao je.

On je otkrio da u ovom trenutku blizu 100.000 ljudi čeka u Grčkoj da preko BiH krene ka Hrvatskoj.

“Mi kao društvo moramo znati da je to veliki izazov i ja sam upozorio sve naše evropske prijatelje da moraju pomoći BiH jer nemamo dovoljno graničnih policajaca,. materijalno-tehničkih sredstava, dronova, termovizijskih kamera. Naša granica je veoma porozna i očekujem da ćemo nakon tri godine spavanja kao društvo shvatiti da to nije proces kao elementarna nepogoda od nekoliko mjeseci, već proces koji će trajati nekoliko decenija. U tom smislu BiH mora iskoristiti sve kapacitete, od lokalnog do državno nivoa, iskorisitit međunarodnu pomoć i suočiti se s tom krizom”, rekao je.

Na pitanje kako komentariše negodovanje lokalnih političara koji odbijaju dati pomoć za pitanje migrantske krize, poput gradonačelnika Banje Luke Igora Radojičića, ministar sigurnosti BiH je odgovorio:

“Kada migranti šetaju ulicama onda građani i načelnici s razlogom negoduju. Radi se o problemu koji ne može savladati naša granična policija kojoj sada nedostaje 1.200 policajaca. Očekujem solidarnost lokalnih zajednica i to je test koliko zaista volimo i štitimo BIH koja se štiti na granicama. Bolje da se neko odrekne malih benefita i pomogne svoju BiH i zaštiti od velike migrantske krize koja nosi ogromne sigurnosne rizike”, poručio je.

Klix.ba

Objava Radončić: Moja poruka za Dodika – nemoj provincijalizirati ni sebe, ni Predsjedništvo BiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement