6.4 C
Jajce
Nedjelja, 25 veljače, 2024
BiH

Radončić: Moramo učiniti sve da Bošnjaci opet ne izaberu Komšića

Neće se ponovno kandidirati za bošnjačkog člana Predsjedništva na sljedećim izborima iako je uvjeren da su ga u dva navrata pokrali. Tako kaže predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić u razgovoru za Večernji list.

Najzanimljivije iz njegovog intervjua je razmišljanje o izbornom zakonu. Kaže da se “ne smije ponoviti da Bošnjaci i četvrti put izaberu Željku Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva.”

Kazao je da je “bio snažno zainteresiran za postizanje dogovora između Hrvata i Bošnjaka o izbornoj reformi čime bi se relaksirali odnosi tih naroda.”

Kako piše Večernji, Radončić se nada kako se na sljedećim izborima “neće ponoviti preglasavanje Hrvata.”

Nema nadu da će se u posljednji čas nešto dogovoriti oko izmjene izbornog zakona.

“Iskreno, to nije realna opcija. U Neumu i Sarajevu izgubili smo sjajnu priliku da to stavimo kao dobru osnovu za raspravu u javnosti, ali u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Sada ne vidim načina kako to postići, a da istodobno zadovoljimo sve pravne procedure.”

Upitan je da prokomentira ko je krivac za neuspjele pregovore, prije svega ove posljednje u Sarajevu.

“Predstavnica EU Eichhorst i američki ambasador u BiH Michael Murphy nakon završetka pregovora u izjavama za medije precizno su naglasili da su glavni krivci SDA i HDZ. Međutim, treba biti realan. Mi o djelomičnim promjenama ustava i reformi izbornoga zakona razgovaramo desetak godina. Razlike su velike, izgubili smo dragocjeno vrijeme jer su HDZ BiH i SDA sami razgovarali bez drugih stranaka. No odgovornosti, rekao bih, ima i izvan ove dvije stranke.”

Bošnjaci ne smiju opet izabrati Komšića

Osvrnuo se potom na izbor za Predsjedništvo BiH.

“Što se tiče člana Predsjedništva, Bošnjaci tu već tri puta, dakle punih 12 godina, biraju hrvatskog člana Predsjedništva. Iako prema izjavama svih relevantnih bošnjačkih političara mi želimo da ta praksa prestane. Ali razlika između izjava za javnost i onoga što političari rade u sjeni očito postoji. Bojim se da u bošnjačkoj političkoj eliti ima još puno ljudi koji smatraju da je to praksa koju treba nastaviti.”

Upitan je potom šta bi on učinio da je na čelu Hrvata u BiH u slučaju da “Bošnjaci na izborima ponovo nametnu hrvatskog člana Predsjedništva” ili “presudnih šest Hrvata u Domu naroda i tako izbace ovaj narod iz vlasti”.

“Moramo biti realni i učiniti sve da se i četvrti put ne dogodi ta situacija jer bi to značilo da punih 16 godina Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Da budem konkretan, izbor gospodina Komšića jako odgovara Stranci demokratske akcije. Gospodin Komšić u sva tri izborna ciklusa dobio je između 200.000 i 300.000 glasova koji bi po logici pripadali umjerenim bošnjačkim političarima. A SDA je, dobivajući glasove za Komšića protiv svojih rivala, u dva navrata uspio izabrati gospodina Izetbegovića i jednom gospodina Džaferovića u Predsjedništvo BiH.

Znači, kad ne bismo imali situaciju da na izborima majoriziramo jedan narod, stvari bi se harmonizirale. Hrvati imaju pravo tražiti birati svog legitimnog predstavnika koliko se god s druge strane inzistiralo te jača ta tzv. građanska opcija, jedan čovjek – jedan glas. Ja iskreno smatram da za to jednostavno nije vrijeme. Taj politički koncept, koji jest vrhunac demokracije, ali ga ne prihvaćaju Srbi i Hrvati, jednostavno se sada ne može primijeniti. Time se iritiraju dva nacionalna korpusa.”

Šta Hrvati i Bošnjaci trebaju uraditi da poprave odnose?

“Recept je dosta jednostavan, ali teško provediv. To znači da Bošnjaci ne trebaju birati hrvatskog člana Predsjedništva. Mi moramo znati da su svi problemi blokade nastali s te početne pozicije. Hrvati ne trebaju, i dobro je da se o tome manje govori, ići prema priči o trećem entitetu, jer to znači stvaranje četvrtog entiteta. Niti nam treba treći entitet u vidu ekskluzivne nacionalne državice usred BiH, niti posredno stanje nekog bošnjakistana u Sarajevu, Zenici ili Tuzli.

Mi smo pred civilizacijskim iskušenjem da dva naroda harmoniziraju svoje odnose uz puno razumijevanje da nam nitko nije bliži od Hrvata ili pak Bošnjaci Hrvatima. Treba koristiti i “hrvatsku logistiku”, a to je Hrvatska kao članica EU, pa i Vatikan. To su saveznici koji su potrebni Bošnjacima u strateškom smislu. S druge strane Hrvati tolerantnom politikom prema Bošnjacima dobivaju da njihova domovina BiH bude prosperitetna, a ne u konfliktima, zaostajanju u razvoju, iseljavanju mladih”, smatra Radončić.

Osvrnuo se na razloge zbog kojih se neće kandidirati za naredne izbore.

“To nije realna opcija. Ja sam u dva izborna ciklusa 2010. i 2014. glatko pobijedio gospodina Izetbegovića kao sina Alije Izetbegovića, ali nisam “mogao” pobijediti. Svi izvještaji EU i SAD-a govore o brutalnim izbornim krađama. Istraživanje OESS-a kaže da 70 posto građana ne vjeruje da su izbori pošteni. To demotivira. S druge strane u ovoj situaciji treba dati šansu nekome drugome. Za mene je ključno da opozicija izađe s jednim kandidatom i da stavimo ad acta kandidata SDA s čelne pozicije ispred bošnjačkog korpusa. Ne zato što imam protiv SDA ili osobno protiv gospodina Izetbegovića, nego vrijeme je pokazalo da se radi o politici koja je punih 30 godina na vlasti. A građani vide da smo zadnji u Europi po brojnim stvarima.”

Ostatak intervjua čitajte OVDJE.

The post Radončić: Moramo učiniti sve da Bošnjaci opet ne izaberu Komšića appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Advertisement

Povezane vijesti

Aktivisti na društvenim mrežama: Veliki doprinos u borbi protiv korupcije

Jajce Online

Konstrakta odlučila na kojem jeziku će pjevati

Jajce Online

Twitter ponovo dostupan u Nigeriji nakon više od pola godine

Jajce Online