Connect with us

BiH

Rakete plaćali po 1.000, a prodali za 11 KM po komadu!?

Avatar

Published

onU iščekivanju raspleta situacije na relaciji Ministarstvo odbrane (MO) BiH – hrvatska firma „Scout“, kojoj prema presudi Suda BiH to ministarstvo treba isporučiti oružja i municije vrijednosti oko 20 miliona KM, „Avaz“ otkriva nove skandalozne detalje o izmjenama ugovora o toj prodaji, a koje su išle na štetu budžeta BiH.
U razgovoru za „Avaz“ profesor Berko Zečević, stručnjak za odbrambene tehnologije, potvrdio je da „Scout“ ima i spor s Tehničko-remontnim zavodom (TRZ) Hadžići koji se vodi pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.
Ogromna šteta
U tom sporu hrvatska firma tuži TRZ, koji je prije nekoliko godina zastupao interese „Scoutu“, u vezi s realizacijom ugovora sa MOBiH.
U ime „Scouta“, TRZ Hadžići, otkriva Zečević, kupio je od MOBiH 20.000 raketa, a potom ih je dalje preprodao jednoj firmi u Crnoj Gori. Te rakete, priča on, po komadu su crnogorskom kupcu prodate za oko 27 američkih dolara, ali „Scout“ nije zadovoljan cijenom i sada traži nadoknadu štete od TRZ-a.
No, za Zečevića su skandalozne činjenice koje je otkrio tokom ovog postupka, a tiču se i štete i po sigurnost i budžet BiH.
Mizerna cijena
Uvidom u dokumentaciju tokom ovog spora ustanovio je da su, prema osnovnim ugovorima iz 2003. i 2004. godine, „Scoutu“ trebale biti isporučene samo 62 osvjetljavajuće rakete.
Ali, ugovor je 2010. dopunjen aneksom koji je podrazumijevao isporuku čak 20.000 raketa! Tih raketa uopće nije bilo na skladištima OSBiH, ali, umjesto tih starih, po mizernoj cijeni date su im novije rakete.


Zečević: Šokantna otkrića

 
– Iz skladišta OSBiH izvučeno je 20.000 raketa tipa 128 milimetara koje je Ministarstvo odbrane BiH 1998. godine plaćalo 1.000 KM po komadu, a onda su prodate po 11 KM! To je šokantno i prekršaj, iako o tome niko ne govori, pogotovo jer ugovorom sa „Scoutom“ uopšte nije trebalo prodavati te rakete. Umjesto starih i jeftinih, oni su uzeli upotrebljive i vrednije rakete, ali po cijeni onih starih – ističe Zečević.
Kako saznaje „Avaz“, upravo mijenjanje ugovora 2010. godine sa „Scoutom“ u vezi s količinom raketa razlog je nedavnog upada pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u MOBiH.
Izdaja zemlje  
Zečević kaže da je tokom spora pred Kantonalnim sudom u Sarajevu svoja zapažanja o raketama dostavio i sudiji.
– Kada sam vidio šta se radilo, ocijenio sam da je ovdje riječ o izdaji moje zemlje. Da ovo ugrožava njenu sigurnost i da zbog prekršaja koji su načinjeni neko mora odgovarati. No, sudija mi je rekao da to nije predmet spora – kaže Zečević.
Zečević naglašava da je, osim što je aneksom ugovora sa „Scoutom“ iz 2010. broj raketa za isporuku sa 62 porastao na 20.000, još je i odlukom tadašnjeg ministra odbrane BiH ta cifra povećana na još 10.000 raketa, koje „Scout“ sada potražuje!

 
 
(avaz)
Objava Rakete plaćali po 1.000, a prodali za 11 KM po komadu!? pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement