Connect with us

BiH

Ratni zločinac Novak Đukić izbrisan iz biračkog spiska CIK-a BiH

Avatar

Published

on

Ratni zločinac Novak Đukić izbrisan iz biračkog spiska CIK-a BiH

Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske Novak Đukić, osuđen na 20 godina zatvora za stravičan zločin na tuzlanskoj Kapiji, izbrisan je sa Centralnog biračkog spiska na današnjoj sjednici Centalne izborne komisije Bosne i Hercegovine, saznaje Klix.ba.

Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske Novak Đukić, osuđen na 20 godina zatvora za stravičan zločin na tuzlanskoj Kapiji, izbrisan je sa Centralnog biračkog spiska na današnjoj sjednici Centalne izborne komisije Bosne i Hercegovine, saznaje Klix.ba.

Delegat Socijaldemokratske partije BiH Denis Bećirović je na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, održanoj 23. januara 2020. godine, problematizovao što je krajem augusta 2018. godine dodijeljeno biračko pravo presuđenom ratnom zločincu Novaku Đukiću.

Glasnogovornica Centralne izborne komisije BiH Maksida Pirić je za Klix.ba kazala, nakon sjednice Centralne izborne komisije BiH, da su oni odgovorni za ažurnost Centralnog biračkog spiska.

“U nekim situacijama, kao što je informacija vezana za Novaka Đukića, zavisimo od informacija koje dobijemo od drugih nadležnih organa. Nakon što smo dobili relevantne informacije od nadležnog suda donesena je odluka da neće biti upisan u Centalni birački spisak”, kazala je glasnogovornica CIK-a BiH Maksida Pirić za Klix.ba.

Liječenje (savjesti) u Srbiji

Sud BiH je Đukića proglasio krivim jer je 25. maja 1995. godine, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske RS-a, naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu, usljed čega je došlo do masakra na Kapiji kada je ubijeno više od 70 osoba.

Pušten je iz zatvora u februaru 2014. godine nakon što je Ustavni sud BiH, zbog pogrešne primjene zakona, ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. Sud BiH je u junu 2014. smanjio kaznu Đukiću na 20 godina.

Nekoliko dana poslije obznanjeno je da se Đukić nalazi na liječenju u Srbiji, da bi potjernica za njim bila raspisana u oktobru 2014. jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne.

Srbija je potom zatražila preuzimanje presude. Viši sud u Beogradu je nekoliko puta odgađao ročište na kojem je trebalo biti razmatrano preuzimanje izvršenja 20-godišnje zatvorske kazne.

Razlog odgađanja, kako je navedeno, jeste nedostavljanje dokumentacije iz Suda BiH koju je zatražila Đukićeva odbrana, kao i njegovo zdravstveno stanje. Njegovi advokati su tražili da se presuda potpuno preispita.

Đukić nije jedini

Glasnogovornica Maksida Pirić je za Klix.ba objasnila da Centralna izborna komisija BiH informacije potrebne za odluke o upisu ili brisanju iz biračkog spiska dobija od nadležnih kazneno-popravnih zavoda i pravosudnih institucija.

“Nijednim zakonom nije propisana obaveza suda ili zatvora da CIK-u dostavi podatke o biračima, dok je CIK-u propisano da birački spisak ažurira na osnovu dobijenih podataka. Zbog toga mi podatke samoincijativno provjeravamo”, kazala je Pirić.

Navodi da se CIK BiH svakih nekoliko mjeseci obraća s molbom sudovima i zatvorima da im dostavi tražene informacije.

“Nakon što određena osoba izdrži kaznu zatvora, mi od zatvora zatvora dobijamo informaciju o tome da je osoba odslužila kaznu zatvora i da stiče pravo da se upiše u birački spisak. Od sudova dobijamo informacije ukoliko se neko odazvao pozivu suda…”, istakla je Pirić.

Na današnjoj sjednici CIK-a je odlučeno da Dragić Barović, Milojko Kovačević, Slađan Tasić, Dušan Cimeša, Vinko Papak, Nedeljko Milidragović, Dragan Maksimović, Jurica Božić, Višnja Aćimović, Grozdran Savić, Dragan Marjanović, Dragomir Kezunović, Darko Mrđa, Jozo Đojić, Miroslav Duka, Ilija Jurić i Boško Lukić neće biti upisani u birački spisak.

Klix.ba

Objava Ratni zločinac Novak Đukić izbrisan iz biračkog spiska CIK-a BiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement