7.3 C
Jajce
Subota, 24 veljače, 2024
BiH

Razbojnik opljačkao invalida, ušao u kuću, stavio mu nož pod vrat

Banjalučko tužilaštvo zatražilo je od Vijeća Okružnog suda u Banjoj Luci da Ranka Rakića, 25-godišnjaka iz Prijedora optuženog da je opljačkao osobu sa invaliditetom Ljubomira Bajića, osudi na šest godina robije.

PRIJETNJE NOŽEM

Tužiteljica Željka Fabić smatra da bi to trebala da bude minimalna kazna za ovog višestrukog povratnika u činjenju krivičnih djela te je podsjetila na to da je optuženi tokom istrage priznao izvršenje djela tokom kojeg je koristio nož.

– Žrtva ga je prepoznala u sudnici i ispričala istražiocima da joj je razbojnik prijetio nožem. Ne vidim nijednu olakšavajuću okolnost, a otežavajuća su njegova osuđivanost i način izvršenja krivičnog djela, rekla je Fabićeva. S druge strane, odbrana koju zastupa advokat Živko Bojić smatra da nije dokazano da se radi o razbojništvu.

– Niko nije ni insistirao na tome da on kaže gdje je nož, jer tog sredstva i nema. Pretpostavljam da je oštećeni iz straha uveličao i rekao da je upotrijebljen nož. Optuženi nije imao namjeru da počini razbojništvo i ovdje se radi o krađi ili teškoj krađi, kazao je Bojić te je od Sudskog vijeća zatražio što blažu kaznu.

Rakić je priznao da je opljačkao Bajića negirajući da je koristio nož. Predsjedavajući Vijeća Branimir Jukić izricanje presude zakazao je za danas.

DAJ PARE

Prema optužnici, Rakić je 6. januara oko 22 sata ušao u kuću Ljubomira Bajića koji je u tom trenutku spavao. Probudio ga je i stavio mu nož ispod lica, govoreći: “Daj pare”. Žrtva je iz straha razbojniku predala novčanik u kojem je bilo 200 KM.

– Rakić je izlazeći iz kuće uzeo ortopedsku protezu za lijevu nogu, štaku, mobitel i mušku tašnu u kojoj je bilo 250 KM. Nakon toga je pobjegao, stoji u optužnici.

 

 

(oslobodjenje.ba)

The post Razbojnik opljačkao invalida, ušao u kuću, stavio mu nož pod vrat appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Advertisement

Povezane vijesti

U FBiH 59,5 posto vozila starije od 15 godina

Jajce Online

BHRT doznaje: Večeras stiže donacija cjepiva iz Turske u BiH

Jajce Online

Zemlja dobija peti okean

Jajce Online