Connect with us

BiH

Revizori Autocestama FBiH dali mišljenje s rezervom: Para ima – cesta …

Avatar

Published

on

Za dva ugovora koji su potpisani s EBRD-om, za dionice Buna – Počitelj i Donja Gračanica – tunel Zenica, Autoceste FBiH su platile taksu za nepovučena sredstva u iznosu od 2.916.038 KM, s obzirom na to da sredstva nisu realizovana u skladu s Planom poslovanja i planom aktivnosti na izgradnji autocesta i brzih cesta za 2018. godinu, piše u Izvještaju o finansijskoj reviziji Autocesta FBiH za 2018. godinu.

Portal Klix.ba je već nekoliko puta pisao o naknadama koje bh. vlasti isplaćuju stranim kreditorima jer ne koriste kredite kojim su zadužili građane Bosne i Hercegovine. Od 1998. godine do marta 2019. godine iz džepova građana Bosne i Hercegovine isplaćeno je tačno 56.389.993,92 KM naknada zbog toga što vlasti i javna preduzeća nisu koristili sredstva iz kredita, odnosno nisu ih ulagali u infrastrukturne projekte poput naprimjer izgradnje cestovne infrastrukture.

Revizori su naveli na su Autoceste FBiH prošle godine propustile pravovremeno izvršiti izmjene i dopune plana nabavki za 2018. godinu, što je imalo za posljedicu da 24 ugovora u ukupnom iznosu od 6.032.454 KM nisu obuhvaćena usvojenim planom javnih nabavki.

“Također, nije osiguran nadzor organa upravljanja u pogledu primjene provedbenog propisa o postupku nabavke te važećih propisa o nabavci. Navedeno nije u skladu sa članom 17. Zakona o javnim nabavkama i članom 2. Pravilnika o javnim nabavkama društva, kao i članom 36, stav b) Zakona o javnim preduzećima u FBiH”, piše u Izvještaju o finansijskoj reviziji Autocesta FBiH.

Na poziciji “Materijalna sredstva u pripremi” na dan 31. decembar 2018. godine iskazano je 360.641.320 KM, od čega se najveći dio odnosi na započete projekte izgradnje autoceste.

“U toku 2018. godine aktivirano je samo 10.875.084 KM. S obzirom na navedeno, ne možemo potvrditi efikasnost realizacije projekata. Izvršena je emisija obveznica u decembru 2018. godine u ukupnom iznosu od 48.998.800 KM za pretfinansiranje dionica na Koridoru 5C, kao i brzih cesta. Sredstva nisu iskorištena, a samo za prva tri mjeseca 2019. godine na ime kamate plaćeno je 312.775 KM”, upozoravaju revizori.

Prihodi po osnovu akciza na gorivo, prema navodima revizora, ne zadovoljavaju zahtjeve Međunarodnog standarda finansijskog izvještavanja 15 (Prihodi od ugovora s kupcima) koji je u primjeni od 1. januara 2018. godine, jer nije ispunjen osnovni uslov za njegovu primjenu, a to je postojanje obostrano odobrenog ugovora s kupcem, s obzirom na to da se radi o javnom prihodu na koji Autoceste Federacije BiH nemaju nikakav utjecaj.

“Društvo je neosnovano u cijelosti izvršilo priznavanje poslovnih prihoda u visini primljenih javnih prihoda, što je za posljedicu imalo iskazivanje neto dobiti u iznosu od 117.498.413 KM. Ukoliko bi prihodi po osnovu akciza na gorivo bili isključeni iz poslovnih prihoda, kako nalaže MSFI 15 – prihodi od ugovora s
kupcima, ukupni poslovni prihodi Autocesta FBiH bi iznosili 35.864.999 KM, a samo su troškovi plaća i ostalih ličnih primanja za 2018. godinu iskazani u iznosu od 15.785.914 KM”, naveli su revizori.

U izvještaju piše da ovakav način evidentiranja javnih prihoda namijenjenih za održavanje, zaštitu, obnovu, rekonstrukciju i izgradnju javnih cesta dovodi do nerealnog iskazivanja podataka o finansijskom položaju i uspješnosti poslovanja Autocesta FBiH.

Autoceste FBiH su prošle godine zaključile ugovore o zasnivanju radnog odnosa sa 31 zaposlenikom. Revizori su uvidom u dokumentaciju konstatovali da su sa dva zaposlenika zaključeni ugovori o radu na neodređeno vrijeme, bez provedene konkursne procedure, putem obaveznog javnog oglašavanja, što nije
u skladu sa Zakonom o radu FBiH.

Najviša neto plaća isplaćena u Autocestama Federacije BiH u 2018. godini je plaća direktora Adnana Terzića u iznosu od 5.485 KM, a najniža u iznosu od 996 KM, dok je prosječna neto plaća na nivou Autocesta FBiH iskazana u iznosu od 1.655 KM.

Kompletan Izvještaj o finansijskoj reviziji Autocesta FBiH za 2018. godinu pročitajte ovdje.

Objava Revizori Autocestama FBiH dali mišljenje s rezervom: Para ima – cesta nema pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement