4.5 C
Jajce
Četvrtak, 22 veljače, 2024
BiH

Rusija ne traži da BiH plaća gas rubljama

“Kakav će stav kompanija zauzeti ako se zahtjev za plaćanje u rubljama pojavi je u razmatranju, ali zasad nemamo takvih zahtjeva. Prema zadnjim informacijama, BiH nije na tom spisku zemalja od kojih se traži naplata u rubljama. Ukoliko se pojavi takav zahtjev, to ćemo rješavati”, kazali su za Fenu iz Energoinvesta.

Ugovor koji Energoinvest d.d. Sarajevo ima sa Gazprom Exportom potpisan je 1997. godine i nema roka isteka. Sve bitne promjene za suštinu ugovora definišu se aneksima.

“Trenutno se gas iz Rusije isporučuje po ugovorenim količinama i dinamici i nemamo nikakvih indicija da će doći do bilo kakvih poremećaja sa isporukama gasa. Posljednji aneks važi do 1. juna ove godine”, rečeno je iz Energoinvesta.

Gas “Turskim tokom” stiže u BiH iz Rusije preko Turske, Bugarske i Srbije. Neki bh. analitičari ovih dana izrazili su bojazan da može doći do problema kada je riječ o transportu gasa preko Bugarske.

Iz Energoinvesta pojašnjavaju da i ako se to desi, tada bi cijeli jugoistočni dio Balkana i jedan dio Evrope koji se snabdjeva gasom ovim tokom, ostao bez snabdijevanja gasom, što bi imalo posljedice pravne prirode.

“Prema našim informacijama, ta opcija u ovom času nije realna”, dodali su.

ba.voanews.com

The post Rusija ne traži da BiH plaća gas rubljama appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Advertisement

Povezane vijesti

Doktorica Olivera Protić izgubila bitku s virusom korona

Jajce Online

U BiH koronavirusom zaraženo još 706 osoba, 42 preminule

Jajce Online

Mrkonjić Grad: Sankcionisano 20 vozača zbog alkohola

Jajce Online