Connect with us

BiH

Rusija uspješno testirala novu hiperzvučnu raketu

Avatar

Published

on

Rusija uspješno testirala novu hiperzvučnu raketu

Ruska vojska je uspješno testirala novu hiperzvučnu raketu koja ima funkciju presretača i nosi oznaku “53T6M”, te dostiže brzinu do 20.000 kilometara na sat.

Taj projektil u izuzetno kratkom vremenskom intervalu dostiže nevjerovatne brzine.

Njegova osnovna namjena je borba sa svim tipovima vazdušnog udarnog oružja koje se na zemlju sa velikih visina obrušava ogromnim brzinama kao što su npr. bojevi blokovi interkontinentalnih balističkih raketa.

Ruska vojska izvela je uspješno lansiranje nove rakete-presretača. Kompletan proces lansiranja realizovan je na specijalizovanom vojnom poligonu Sari-Šagan u Kazahstanu, prenosi Informativna služba ruskog Ministarstva odbrane.

Nova raketa-presretač poslije serije testiranja potvrdila svoje fabričke letno-tehničke karakteristike, pa su ruski “raketaši” uspješno riješili sve zadatke uništivši uslovne ciljeve sa visokom preciznošću.

Test-lansiranja perspektivne rakete-presretača izveden je i u oktobru 2020. godine, kao i prethodno u junu i julu 2019. godine, pa februaru, a bilo je i nekoliko testova tokom 2018. pa i 2017. godine.

Vojni stručnjaci pretpostavljaju da će se uvođenjem nove rakete u sistem protivraketne odbrane značajno pojačati njen “kišobran” iznad Moskve i centralnih dijelova Ruske Federacije, gdje je koncentrisana industrija.

Po svemu sudeći, radi se o projektilu koji će zamijeniti stare rakete bazirane u silosima, a koje se sada nalaze u sklopu PRO sistema “A-135¹”, navodi “Ruska riječ”.

Pretpostavlja se da će nova raketa moći da presretne balističke objekte na udaljenostima od 150 kilometara i visinama od 50 do 100 kilometara.

Njena projektovana brzina biće u hiperzvučnom obimu.

BHRT

The post Rusija uspješno testirala novu hiperzvučnu raketu appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement