Connect with us

BiH

Sa čime se susreću inspektori Porezne uprave: Umjesto fiskalnog računa…

Avatar

Published

onNakon hapšenja vlasnika nekoliko ugostiteljskih objekata u Sarajevu, jer su koristili specijalizirani program, kojim su prikrivali stvarni promet, i pravili lažne porezne prijave, u Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine smo upitali da li su i ranije nailazili na slične situacije u ovom entitetu. Tačnije, šta sve njihovi inspektori zatiču na terenu, odnosno, na kakve poteze su spremni poslodavci kako bi izbjegli plaćanje poreza državi.
Razlika između fiskalnog računa i otvorene narudžbe
– Nepravilnosti koje se uglavnom otkriju kod kontrola su rad bez odobrenja, angažovanje neprijavljenih radnika. U kontroli poštivanja odredbi Zakona o fiskalnim sistemima, inspektori su otkrivali neposjedovanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja, neizdavanje fiskalnih računa za svaki pojedinačno ostvareni promet. Zatim, neažurno slanje dnevnih izvještaja na server Porezne uprave FBiH, i izrada raznih softverskih rješenja na fiskalnim uređajima, koja kod klijenata stvaraju privid zakonitog evidentiranja prometa. U ugostiteljskim objektima utvrđeno je da se umjesto fiskalnog računa gostima ili klijentima izdaje takozvana otvorena narudžba – rekli su nam u Poreznoj upravi FBiH.
Naglašavaju da otvorena narudžba nije fiskalni račun, iako mu je izgledom vrlo slična, što kod gostiju, kupaca ili klijenata, može da stvori zabunu ukoliko se kod plaćanja robe ili usluge ne obrati pažnja.
– Na fiskalnom računu velikim boldiranim slovima piše “fiskalni račun”, a na drugom računu “otvorena narudžba” sa nazivima proizvoda koji su usluženi. Dakle, građani prilikom plaćanja treba da traže pravi fiskalni račun, jer će na taj način spriječiti utaju poreza i utjecati na povećanje javnih prihoda i poboljšanje kvalitete života uopće. Samo putem fiskalizacije može se postići veća porezna disciplina, jer se iskazuje stvarno realizirani promet – kazali su nam u PU FBiH.
Podsjećaju građane da su dužni za svaku kupljenu robu ili izvršenu uslugu tražiti fiskalni račun, jer se na taj način tokovi novca stavljaju pod kontrolu, povećava se broj PDV obveznika.
– Povećava se naplata javnih prihoda i smanjuje siva ekonomija. Neevidentiranje prometa putem fiskalnih uređaja ukazuje da je poslovanje nezakonito i da predstavlja utaju poreza – naglašavaju.
Samo u prva dva mjeseca ove godine Porezna uprava FBiH je imala 1.146 kontrola, kada su podnesena 872 prekršajna naloga, sa ukupno izrečenom kaznom od 1.651.545 KM. Kod kontrolisanja ugostiteljskih objekata utvrđeno je da su mnogi gostima umjesto fiskalnih računa izdavali otvorene narudžbe koje izgledom podsjećaju na fiskalni račun.
Porezna uprava je zapečatila 3.315 poslovnih objekata
U protekle tri godine brzim kontrolama inspektori su imali 16.196 kontrola u kojima je otkriveno 5.563 radnika nacrno.
– U toku kontrola utvrđeno je da je 2.048 objekta radilo bez odobrenja za rad, 1.501 objekat bez fiskalnog uređaja, a da 4.787 subjekta nije izdavalo račune. Zbog utvrđenih nepravilnosti Porezna uprava je zapečatila 3.315 poslovnih objekata, koji nisu otvoreni dok poslodavci zatečene radnike koji su radili nacrno nisu prijavili u Jedinstveni sistem koji se nalazi u Poreznoj upravi. Zbog utvrđenih nepravilnosti u toku kontrola izdato je 9.433 prekršajnih naloga sa izrečenim novčanim sankcijama u iznosu od 23.372.162 KM – rekli su nam u PUFBiH.
 
 
(Faktor.ba)
Objava Sa čime se susreću inspektori Porezne uprave: Umjesto fiskalnog računa, otvorena narudžba pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement