Connect with us

BiH

Sa dolaskom lijepog vremena, kreću i “bombe” po školama, posla ima naj…

Avatar

Published

onDolaskom lijepog vremena, kao po pravilu, Odjeljenje za kontradiverzionu zaštitu MUP-a Kantona Sarajevo ima najviše posla.
Nedavno je u sarajevskom tržnom SCC dojavljeno da je postavljena bomba, te su svi gosti i osoblje odmah evakuirani, kako bi se obavio kontradiverzioni pregled. Ljudi su gotovo u panici napuštali objekat, ne znajući šta se dešava. Radnici su stajali ispred, čekajući hoće li se vratiti na posao ili ne.
Skoro četiri sata policija je detaljno pregledala svaki dio objekta, te je utvrđeno da unutra nema eksplozivne naprave. Zbog toga je, nekoliko dana kasnije, uhapšen 28-godišnji muškarac, koji se sumnjiči da je lažno dojavio bombu u ovom trržnom centru.
Ovakve lažne dojave nisu rijetkost, a najčešće se odnose na obrazovne ustanove. Samo u prošloj godini sarajevskoj policiji upućena je 41 dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi, a  skoro sve su navodno bile postavljene u nekoj od osnovnih ili srednjih škola.
Prema riječima Suvade Kuldije, glasnogovornice MUP-a KS, nakon KDZ pregleda u tim školama, utvrđeno je da su sve dojave bile lažne.
– Sve lažne dojave su rasvijetljene. Samo godinu ranije imali smo ukupno osam anonimnih dojava o bombama, a od početka ove godine 15, od kojih je 14 vezano za osnovne i srednje škole. Djeca su uglavnom kao razlog što su uputili lažnu dojavu navodila testove u školi. Takve dojave kod nas najprije dolaze u Operativni centar, koji je naša “žila kucavica”. Oni dalje obavještavaju naše kolege iz KDZ-a – kazala je Kuldija.
Rasim Radonja, načelnik Odjeljenja za KDZ, objasnio je kako svake godine znaju u kojem periodu mogu očekivati dojave iz škole.
– Kraj školske godine i lijepo vrijeme kod djece najvjerovatnije pobuđuju potrebu za odsustvom iz škole, kašnjenjem i slično, tako da mi svake godine, otprilike kada su testovi, imamo najviše posla. To krene iz jedne, pa djeca vide kako to druga škola radi i onda ide lančano – kazao je Radonja.
Naglasio je kako takve situacije imaju nesagledive posljedice, te je potrebno da djeca shvate šta to znači. Oni su, kako navode, u nekim školama u KS držali predavanja, kako bi preventivno djelovali i djeci objasnili da anonimne dojave o bombama nisu nimalo bezazlene.
– Djeca nisu dovoljno upućena u ozbiljnost dojave o postavljenoj bombi. Naravno, prema tim učenicima je škola pokrenula postupak i neki su isključeni iz škole. Protiv njih su podnesene krivične prijave po kojima sud može izreći novčane kazne ili kazne maloljetničkog zatvora, a u nekim slučajevima i odgovornost roditelja. Prevencija treba krenuti od kuće i sredine u kojoj žive. Osim toga, ulogu imaju i mediji, koji se više fokusiraju na vijest kao senzacuju, a manje na preventivno djelovanje– dodao je naš sagovornik.
Iako prilikom zaprimanja anonimne dojave mogu pretpostaviti o čemu je riječ, jer to uglavnom odaje dječiji glas “s druge strane žice“, policija postupa po svakoj prijavi. Ni jedna dojava o bombi ne može proći neprovjerena, te profesionalci iz Odjeljenja za KDZ odmah izlaze na teren.
Odjeljenje za KDZ vezano za svaku anonimnu dojavu postupa kao bilo gdje u svijetu što se radi. Naši službenici, pa i ja, smo bili na raznim kursevima, seminarima i obukama, od Amerike do zemalja u okruženju. Većinom su ti postupci ujednačeni i svugdje se radi skoro isto. Svaka anonimnna dojava je poseban slučaj za sebe. Imamo naše procedure, odnosno način postupanja u slučaju anonimnih dojava, kao i za sve situacije koje možemo očekivati. Ta uputstva su propisana i tačno se zna uloga svih pojedinačno – objasnio je Radonja.
Dodao je kako policija radi u zaštiti građana, te da oni kao profesionalci uvijek postupaju prema pravilima struke, bez obzira od koga su dojavu primili. Prema njegovim riječima, što se tiče anonimnih dojava, nikada se nije desilo da je neko nazvao i prijavio da je postavljena bomba, a da su je zaista i pronašli. Međutim, sve te provjere iziskuju vrijeme.
– Koliko vremena je potrebno da se obavi KDZ pregled zavisi od veličine objekta. Nikada to nije isto za, naprimjer, jedan kafić, školu ili poslovni centar. U principu, to je veoma komplikovan posao i zahtijeva mnogo vremena – kazao je Radonja.
Odgovarajući na pitanje da li ga je nekada strah toga da se desi neželjenja situacija ili eksplozija dok je na terenu, Radonja kaže da to nije sličaj.
– Kada si profesionalac, onda tu nema straha. Pogotovo ako si tu mnogo godina. Imaš pravila i njih se pridržavaš. To je posao, radiš ga najbolje kako umiješ i znaš. Imaš opremu, sredstva za rad i sve što ti je potrebno. Imaš i pomoć sa strane, ako ti treba. Sve ono što ti je potrebno da završiš posao i mi to uspješno radimo. U ovom mom periodu, nikada nismo imali nešto što nismo mogli, znali ili umjeli riješiti – zaključio je naš sagovornik.
 
 
(Fakotor.ba)
Objava Sa dolaskom lijepog vremena, kreću i “bombe” po školama, posla ima najviše kad su testovi pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement