14.8 C
Jajce
Subota, 21 svibnja, 2022
BiH

SAD će donirati 500 milijuna doza Pfizer cjepiva siromašnim zemljama

Sjedinjene Države će uložiti 3,5 milijardi dolara za kupovinu i doniranje 500 milijuna doza Pfizer cjepiva protiv koronavirusa za neke od najsiromašnijih zemalja svijeta, priopćio je Washington u četvrtak, tražeći od ostalih država članica G7 da slijede njihov primjer.

Donacija cjepiva, najveća neke pojedinačne zemlje, objavljena je prije nego što se američki predsjednik Joe Biden sastane s čelnicima Grupe sedam vodećih svjetskih ekonomija u zapadnoj Engleskoj.

Tih 500 milijuna doza namijenjeno je za stotinu najsiromašnijih svjetskih zemalja.

Visoki dužnosnik Bidenove administracije opisao je tu gestu kao “veliki korak naprijed koji će značajno unaprijediti globalne napore” u cilju “omogućavanja nade u svakom kutu svijeta”.

– Zaista želimo naglasiti da je ovo od temeljnog značaja za jedinstveni cilj spašavanja života – kazao je dužnosnik, dodajući da Washinghton ne traži usluge u zamjenu za doze cjepiva.

Bidenova administracija očekuje od ostalih članica G7 da objave vlastite doprinose u okviru sveobuhvatne mape puta u borbi protiv pandemije koja je odnijela više od 3,9 milijuna ljudskih života, dodao je dužnosnik.

Američki proizvođač lijekova Pfizer i njegov njemački partner BioNTech ranije su priopćili da će omogućiti 200 milijuna doza u 2021. i 300 milijuna doza u prvoj polovici 2022.

Cjepiva, koja će biti proizvedena u američkim postrojenjima Pfizera, bit će uručena po neprofitnoj cijeni.

– Naše partnerstvo s američkom vladom pomoći će u omogućavanju isporuke stotina milijuna doza našeg cjepiva u najsiromašnije zemlje svijeta što je ranije moguće – izjavio je izvršni direktor Pfizera Albert Bourla, prenosi Reuters.

BHRT

The post SAD će donirati 500 milijuna doza Pfizer cjepiva siromašnim zemljama appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Veliki uspjeh: Fudbaleri Kanade se po drugi put u historiji plasirali na Mundijal

Jajce Online

Dijaspora u strahu od novih lockdowna

Jajce Online

Džaferović-Sanchez: Suprotstaviti se retrogradnim snagama koje dovode u pitanje suverenitet BiH

Jajce Online