14.1 C
Jajce
Subota, 3 lipnja, 2023
BiH

SAD dižu ruke od BiH: ‘Dosta nam je mržnje, vrijeđanja i optužbi’

Obavještajno-propagandni probošnjački mulj čini se da je uspio u svojoj operaciji – najmoćnija država svijeta i naš najveći prijatelj polako diže ruke od nas.

Radi se o operaciji koju je predvodila SDA, zajedno sa svojim paraobavještajnim i propagandnim sektorom, a koja je imala za cilj miniranje svakog mogućeg dogovora u vezi Izbornog zakona i zadržavanje statusa quo, a kolateralna šteta bili su međunarodni medijatori koji su uglavnom prozivani da su proruski, prohdzovski ili prosrpski, ali uglavnom antibošnjački.

Nove informacije

Prvo je jučer iz Ambasade SAD u Sarajevu rečeno da neće učestvovati u novim pregovorima, koji bi se trebali navodno održati u oktobru nakon izbora, a sinoć je poznati i uvijek dobro informirani novinar iz Washingtona Ivica Puljić objavio nove informacije.

“Kažu mi danas u State departmentu da SAD ne planiraju sudjelovati u dolazećim pregovorima s BiH političkim liderima kojima poručuju da je odgovornost na njima. Pružaju punu potporu OHR-u. Kažu – Dosta nam je mržnje, vrijeđanja i optužbi na naše pokušaje da pomognemo”, naveo je Puljić.

Dakle, u stavu SAD da ne učestvuje u pregovorima i pomogne u pronalasku dogovora, ne radi se o tome da posao žele prepustiti domaćim političkim kavgadžijama, nego o principu ‘eto vas tamo’.

Kako smo dotle došli?

U nemogućnosti da domaći lideri konačno pronađu rješenje za izmjene Izbornog zakona BiH, prije svega u rješavanju presuda Evropskog suda za ljudska prava, u cijelu priču uključili su se međunarodni partneri, a SAD su čak imenovale specijalnog izaslanika za to pitanje – Matthew Palmera.

Smanjen interes

On je svoj posao završio neslavno, a i on i tadašnji ambasador SAD u BiH Eric Nelson optuživani su za maligni antibošnjački utjecaj.

Isto se desilo kod posljednjeg slučaja, kada OHR razmatrao nametanje izmjena uz podršku SAD i Velike Britanije.

Obje zemlje označene su kao izdajnici države i uz Christiana Schmidta kao državni neprijatelji urpkos tome što su ove dvije države jedine koje su uvele konkretne sankcije rušiteljima BiH Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću.

Na kraju, povlačenje SAD iz novog pokušaja pregovora vjerovatno će smanjiti interes i drugih pa ćemo tako biti osuđeni ili na konačni dogovor Bakir Izetbegović – Dragan Čović ili na rješenje koje smisli visoki predstavnik.

(Raport)

Povezane vijesti

Centar za socijalni rad Šipovo: Ako ne u Dom sa tim djetetom, a gdje?

Jajce Online

Elvir Čuzović apeluje: Hitno mi je potreban lijek Fosrenol

Jajce Online

Veber za BHRT: Stav Njemačke je stav većine članica EU

Jajce Online